Звезден експрес

петък
от 14.00 до 15.00 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Пепеляшка, Червената шапчица, Рапунцел... и останалите, обединени от Стивън Сондхайм в пътя “Към гората”

Редовните ни слушатели вероятно си спомнят, че бяхме обещали в четирите издания на Звездния експрес за месец март 2010, да представим един от най-успешните бродуейски автори на нашето време - американския композитор и либретист Стивън Сондхайм. Е, после..

публикувано на 07.04.10 в 09:40
Стивън Сондхайм и Бернадет Питърс, една от звездите в „Неделя в парка с Джордж”, поздравяват сценариста Джеймс Лапайн, (на снимката отляво надясно) след като току-що са наградени от нюйоркските критици. Малко по-късно двамата получават и „Пулицър” за драма.

Поредното предизвикателство на Сондхайм

В третата поредна среща с най-уважавания и мастит американски композитор и либретист от жанра на мюзикъла - Стивън Сондхайм, ви връщаме назад в биографията му - на 1 март 1979 година е премиерата на съвместната творба на Сондхайм и Харолд Принс - мюзикълът..

публикувано на 17.03.10 в 08:29

Месец на Стивън Сондхайм в “Звезден експрес”

В началото на този месец екипът на "Звезден експрес" взе нетрадиционно, но окончателно решение: в четирите издания през март да ви представим една уникална реформаторска фигура на съвременния музикален театър, заложила най-малко на успеха и най-много на..

публикувано на 11.03.10 в 14:38
Мишел Льогран: „Никога не слушам собствената си музика, никога, никога.”

Мишел Льогран - живата легенда

„Никога не слушам собствената си музика, никога, никога. Не композирам на пианото. Чувам музиката в тишината. С инструмента имаш само 10 пръста, а във въображението те са безброй. Синтезаторите и всичките тези машини са за хората, които не могат да чуват..

публикувано на 23.02.10 в 09:46
Френската филмова звезда с ирландска жилка - Ламбърт Уилсън.

Ламбърт Уилсън и френският шансон

Предстои ни музикално-галактическо пътешествие под звуците на френска филмова музика. К апитан на полета е Ламбърт Уилсън - френска филмова звезда с ирландска жилка! И мето му нашумя през 2003 след участието в двете серии на филма..

публикувано на 17.02.10 в 10:32
Австралийският певец и актьор Джейсън Донован.

„Не се вземай насериозно”, такъв е девизът на артиста Джейсън Донован

Поредното музикално-галактическо пътешествие на нашия „Звезден експрес” е в компанията на Джейсън Донован. Роден е на 1 юни 1968 година в Мелвърн, предградие на Мелбърн. Син е на Сю Макинтош, журналистка в АВС News и на австралийския актьор Терънс Донован,..

публикувано на 03.02.10 в 11:54
Шърли Беси - истински вулкан на сцената.

Ненадминатата Шърли Беси

„Съвсем не възразявам да ме сравняват с Едит Пиаф и Джуди Гарлънд, защото те бяха най-добрите,… а да си сравняван с най-добрите звучи добре. Те бяха трагици, а у мен има такъв инстинкт…. Когато излизаш на сцената и пееш е нужно да има и малко тъга. Аз..

публикувано на 27.01.10 в 09:04
Кралят на поп музиката Майкъл Джексън.

Майкъл Джексън - звездата и човекът

Поредното пътуване в музикалната галактика на нашия „Звезден експрес” е озарено от блясъка на една неповторима звезда от първа величина - Майкъл Джексън. Гласът на Краля на поп музиката ще остане завинаги в сърцата на милионите му почитатели по цял свят...

публикувано на 16.12.09 в 14:28
\r\nХосе Карерас - притежателят на един от най-красивите гласове на ХХ и ХХI век.

Хосе Карерас - идолът на Испания

Главен герой в този “Звезден експрес” е великолепният тенор Хосе Карерас, с хитове от мюзикъли и филми в неговите неподражаеми и недостижими изпълнения! За онези, които този петък ще чуят гласа му за първи път, (макар че доста се съмняваме сред слушателите..

публикувано на 02.12.09 в 14:08
Ага Зариан

Ага Зариан - музика, която прониква в сърцето

В центъра на вниманието на този “Звезден експрес” е една от най-високо оценяваните джаз-вокалистки от новата генерация. За нея сънародникът й Шимон Кропачевски казва: “Надежда на полския джаз, най-добрата полска джазова изпълнителка, полската Даяна Крол –..

публикувано на 26.11.09 в 11:09