Звезден експрес

петък
от 14.00 до 15.00 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

IN MEMORIAM Росица Баталова

Отиде си едно от емблематичните имена на Държавния музикален театър – Росица Баталова (3 септември 1930, Стара Загора – 19 януари 2015, София). Наричат я Първа дама на диригентския пулт, носител на орден „Св.св. Кирил и Методий” І степен и „Златен век”..

публикувано на 22.01.15 в 12:45

70 години от рождението на Ной Николов

На 4 юни се навършиха 70 години от рождението на тенора Ной Николов - едно от големите имена на българския музикален театър от последните десетилетия на ХХ век. Преди около десет години обаче, месеци след като блестящо бе отпразнувал 60-ия си рожден ден..

публикувано на 05.06.14 в 14:15

Звездата на българската оперета Донка Шишманова се завръща на сцената

Красива, талантлива, шармантна, блестяща, неповторима – това са думите, с които десетилетия наред почитателите на оперетното изкуство у нас определят една от примите на Музикалния театър Донка Шишманова. Такава ще я видим и на 9 май 2014 година – петък,..

обновено на 25.04.14 в 15:08

Един от най-новите мюзикъли, поставени на Бродуей – „Съдавайки Мери Мартин” на Стивън Коул

На 15 април в Театър „Йорк” на Off-Broadway ще се състои световната премиера на новия мюзикъл „Създавайки Мери Мартин” (в оригинал – Inventing Mary Martin) с автор и режисьор Стивън Коул. Коул е уважаван експерт в професионалните среди на емблематичния..

публикувано на 28.03.14 в 09:15
Синди Лопър

„Секси ботуши” на Синди Лопър спечели и „Грами”

Вече почти месец не само най-информираните меломани, но и голяма част от слушателите ни знаят, че „най-голямата музикална нощ в годината” – 56-ата церемония по връчването на годишните награди „Грами”, се състоя на 26 януари 2014 – неделя, в Стейпълс Сентър..

публикувано на 20.02.14 в 16:40

Директно от Бродуей - последният сценичен хит „Секси ботуши” с шест награди „Тони” за 2013

© Снимка: Матю Мърфи На 7 октомври 2005 на екраните във Великобритания излиза скромна британо-американска „комедийна драма”, или „драматична комедия” с режисьор Джулиън Джаролд по истинска история, случила се в съвременната английска провинция и..

публикувано на 04.12.13 в 08:33

Хосе Кура – усещане за празник!

Днешното пътуване със Звездния експрес ще протече в толкова чаровна и вълнуваща компания, че никой от уважаемите любители на популярните сценични жанрове не би могъл да устои. Особено дамите! Най-напред ще прозвучи песен със заглавие „Ангел” – музика Карлос..

публикувано на 06.12.12 в 07:43
Валентина Пономарьова, знаменита руска певица, изпълнителка на романси и джаз-вокалистка.

Руският романс - петък, 9 ноември, 14 часа

Това пътуване със Звездния експрес ще ни отведе на североизток, в безкрайните предели на една огромна и загадъчна страна, с велик и непонятен за останалите нации народ. Тези хора са може би единствените в света, съчетали несъчетаемото: красота с жестокост,..

публикувано на 08.11.12 в 08:01

В памет на Димитър Вълчев

Всяка година по това време (около 3 юли – рождения ден на композитора Димитър Вълчев), звездният ни екип с удоволствие ви представя поредния носител на Наградата на фондация „Димитър Вълчев” за оригинална театрална музика към премиерна постановка за..

публикувано на 12.07.12 в 06:43

85 години от рождението на Джон Кендър

Американският музикален театър, който от средата на 60-те години на отминалия ХХ век преформатира облика си, заменяйки безметежната музикална комедия с проблемна концептуална пиеса, едва ли щеше да бъде същият без един знаменит тандем: композитора Джон..

публикувано на 14.03.12 в 12:10