Звезден експрес

петък
от 14.00 до 15.00 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Лиляна Кисьова – звездата от „сребърното поколение“

Този петък „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в атрактивната компания на една от най-прочутите представителки на родната класическа оперета, озарявала сцената на Държавния (днес Национален)..

обновено на 08.06.18 в 17:29
Анелия Шуманова

Честит юбилей на Анелия Шуманова, певицата - еталон за изисканост и съвършенство на българската музикална сцена

Този петък (16 март) „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в особено изисканата компания на една от най-ярките звезди на родната класическа оперета, озарявала сцената на Държавния (тогава, днес..

публикувано на 15.03.18 в 17:54
Анелия Шуманова и Арон Аронов в „Една нощ във Венеция“.

Честит юбилей на Арон Аронов!

В двата последни петъка на юли „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на една от най-ярките звезди на българския музикален театър от близкото минало с красив глас, завидна артистичност и..

обновено на 28.07.17 в 15:35
Интендантът на фестивала Михаел Лакнер, Eвгений Тарунцов - тенор, Валтер Ерла - диригент, Рита Петерл - сопран, Регина Риел – сопран приемат овациите на публиката в Конгресния и театрален център Бад Ишъл на 27 март 2016 година.

Фестивалът „Франц Лехар“ в Бад Ишъл

Малката Виена - така наричат китния град Бад Ишъл в Горна Австрия, в който е разположена лятната резиденция на кайзера до 1914 година. С чисто сърце можем да възкликнем, че това е един малък къс от Рая! Много композитори като Антон Брукнер и Франц Лехар..

публикувано на 10.08.16 в 11:49

„Обичам Европа! Обичам европейските жени!“

С тези изказвания Негово Превъзходителство Камек Паша не оставя място за съмнение: в оперетата на Лео Фал „Розата от Стамбул“ (за първи път поставена през 1916 г.) няма почти нищо ориенталско. Това произведение е европейско и ако човек наблюдава музикалното..

публикувано на 05.08.16 в 17:30

Асен Аврамов: Моят мироглед е музикоглед

Преди около месец представих композитора Асен Аврамов с музиката към спектакъла „Алиса в страната на чудесата“, постановка на Младежкия театър „Николай Бинев“ с режисьор Анастасия Събева, за която той бе отличен с наградата за театрална музика на фондация..

публикувано на 29.07.16 в 15:05

Приказна разходка с Асен Аврамов из Страната на чудесата

Гост на Звездния експрес е композиторът Асен Аврамов, носител на пет награди „Аскеер“, една „Икар“, две „Prix Europe“ и една Голяма награда на „Prix Marulic“. На 12 юни Асен Аврамов за втори път бе отличен с наградата за авторска театрална музика на..

публикувано на 24.06.16 в 15:05
Светлана Иванова

Светлана Иванова – Принцесата на българската оперета!

Това пътуване със Звездния експрес премина в особено изисканата компания на една от най-ярките примадони на българския музикален театър с много красив глас, великолепна външност и бляскава кариера. Репертоарът й включва почти всички централни партии в..

публикувано на 11.12.15 в 15:05

Бистра Атанасова - „На един дъх” или от „Предградието”, през всичките „Младости” до „Камбаните”...

Една умна и чувствителна жена разказва за живота си - бурен, преминал като на един дъх, озарен от Любов и Изкуство, от паметни срещи със знаменити личности и тяхното творчество. .. Написаното от Румяна Каракостова е най-доброто представяне на новата книга..

публикувано на 12.11.15 в 13:30
Джеръм Дейвид Кърн

130 години от рождението на Джеръм Кърн – композитор, определян като „баща на американската музикална пиеса“

Тези дни музикалният свят чества 130 години от рождението на американския композитор Джеръм Дейвид Кърн (роден на 27 януари 1885 година в Ню Йорк). Кърн е считан за една от най-важните фигури в историята на американския музикален театър с творчество от над..

публикувано на 29.01.15 в 10:20