Биологът Марко Иванов: Повечето отровни змии в Европа са склонни към сухи ухапвания

Змиите не нападат, освен ако не бъдат предизвикани и тогава се защитават, твърди биологът и херпетолог Марко Иванов .  Той припомня, че в Източните Родопи змиите с най-силна отрова, са усойницата и пепелянката . Какво да правим, ако  бъдем..

публикувано на 06.07.20 в 13:48
с. Джерово

Четвърти ден кирковското село Джерово без вода

Повече от четири дни жителите на кирковското село Джерово са без вода. Това е проблем от години, жалват се хора от селото. „Този проблем с водата не е от сега. Той е от години и никой не иска да вземе мерки. Само си прехвърлят топката..

публикувано на 03.07.20 в 17:23

Рид Чала - обвеян с история и легендата за Кралю войвода

Рид „Чала“ или известен още като Кралюв рид , археолозите определят като своеобразен археологически резерват. Той е заобиколен от селата Кралево, Долно Ботево, Голям Извор и Малък Извор , а в местността са открити множество артефакти от различни..

публикувано на 01.07.20 в 18:53

Концертът пред Дома на културата събра над 300 гости и над 8000 онлайн зрители

На концерта "С талант и любов към изкуството", който се проведе пред Дома на културата и на който Радио Кърджали беше медиен партньор,  присъстваха над 300 гости и над 8000 онлайн зрители. „Това е равносметката и ние сме повече от доволни от успеха,..

публикувано на 01.07.20 в 16:53

Гърция отваря за всички международни полети от 1 юли

Гърция ще допуска всички международни полети в летищата си от 1-ви юли. Ще се прилага тестване на пътниците, в зависимост от страната, от която пристигат. Ще се изискват и декларации с данни за мястото на пребиваване преди излитане за Гърция.  Въвежда..

публикувано на 28.06.20 в 16:58
Плаж к.к.

Димитър Митрев: Кърджалийските морски бази са в голямата си част обновени

През това лято учениците от Кърджали и областта могат да почиват на море в седемнадесет бази на „Ученически отдих и спорт” ЕАД, съобщи за радио Кърджали,  Димитър Митрев, главен специалист в офиса на дружеството в Кърджали. В почивна база..

публикувано на 26.06.20 в 14:49

Зачестяват случаите на засегнати от сколиоза деца

Зачестяват случаите на засегнати от сколиоза деца и то най-вече във възрастта между 14 и 16 години. Лесни за наблюдение признаци са дали едното рамо е по-ниско от другото или едната лопатка не стърчи, дали едната ръка е по-дълга от другата..

публикувано на 26.06.20 в 14:35

Никола Чанев за жалбата на живущи в бл.60: Окръжната прокуратура ще установи как общински имот се е озовал в частни ръце

"Това, което установихме в Областна администрация по документи е, че имотът до блок 60 в кв. Възожденци би следвало да бъде общински, а не частен, както в момента се твърди." Това коментира за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев по..

публикувано на 25.06.20 в 15:11
Министър Красимир Вълчев

МОН предлага промени в матурите, за да стимулира изучаването на физика и химия

Министерство на образованието и науката предлага промени в националното външно оценяване след 4-и, 7-и и 10-и клас. Намерението е към тестовете по двете основни дисциплини - български език и литература и математика, да бъдат включени и въпроси от..

публикувано на 25.06.20 в 13:55

Районна прокуратура – Кърджали привлече като обвиняем шофьорът, причинил телесна повреда на полицейски служител

Районна прокуратура – Кърджали привлече като обвиняем М.М., на 33 г.,  за това, че на 22.06.2020 г., в гр.Кърджали, причинил лека телесна повреда – разстройство на здравето на полицейски орган – служител  на ОД на МВР-Кърджали, при изпълнение на..

публикувано на 25.06.20 в 11:39

Най-старата църква в област Хасково - „Св. св. Константин и Елена“ е в село Долно Луково

Тази седмица в рубриката “Любопитно от областта” от областната администрация в Хасково ни отвеждат в община Ивайловград, за да ни разкажат за най-старата църква в  област Хасково - „Св. св. Константин и Елена“ в село Долно Луково. Историята..

публикувано на 24.06.20 в 13:37

Съперникът на Григор Димитров също е с коронавирус

Борна Чорич, който в събота победи с Григор Димитров на демонстративния турнир "Адрия тур"  в Задар, също е болен от коронавирус. Новината обяви хърватинът в профила си във Фейсбук. Чорич допълни, че се чувства добре и няма симптоми. На 20 юни Чорич се..

публикувано на 22.06.20 в 11:44

Още през май Областна администрация е изпратила до МОСВ възражение за изграждане на инсталация за горене на пластмаса

Във връзка със сигнала на Радослав Милев, общински съветник от "Демократична България", областния управител Никола Чанев отговори, че неговите експерти следят внимателно действията на двете фирми, подали заявления за създаване на депа за пластмасови..

публикувано на 19.06.20 в 17:27

Да дадем шанс за живот на 2 годишната Зария!

Зария е дългоочаквано дете, което се появява на бял свят през 2018 г. Когато навършва 10 месеца обаче, съдбата поднася на нея и семейството ѝ шокираща новина – детето е диагностицирано със злокачествено заболяване-  остра лимфобластна левкемия...

публикувано на 19.06.20 в 11:43

Здравните власти в Гърция нащрек, четирима починали в Ксанти

Здравните власти в Гърция са нащрек поради увеличаването на случаите на коронаранавирус през последните дни, главно в районите на Ксанти и Родопи , където се прилагат строги ограничителни мерк и. Община Мики е в пълна изолация за 7 дни,..

публикувано на 18.06.20 в 12:10

Три момичета от СУ "П. Р. Славейков" в Кърджали на първите три места в национален литературен конкурс

Кристина Йовчева от 11в клас, Ели Мечтанова и Елица Христова от 11б клас на СУ "Петко Рачов Славейков" са класирани съответно на първо, второ и трето място в Десетото издание на Националния проект на Ротари и Зонта "Народните будители и Аз"...

публикувано на 17.06.20 в 12:59

Гърция отваря за туристи границата с България

Гърция е готова да посреща туристи при строго спазване на здравните норми. Приоритетно отварят от утре сухопътната граница с България, която е сред страните с ниска активност на вируса. Хотелите предлагат по-ниски цени за пакет престой повече от..

публикувано на 14.06.20 в 12:02

За втори пореден ден броят на новозаразените с КОВИД-19 в Турция е над 1000

Броят на заразените с коронавируса в Турция за едно денонощие отново доближи 1500 души за пръв път от почти месец. Починалите от КОВИД-19 в последните дни обаче са под 20 на ден. Причината за отново увеличения брой заразени е отпадането на..

публикувано на 14.06.20 в 11:57

Отбелязваме Световния ден против детски труд

За пръв път този ден се отбелязва през 2002 г. и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Световният ден против детския труд цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование..

публикувано на 12.06.20 в 14:39

Окръжна прокуратура – Кърджали привлече като обвиняем и задържа 54-годишен мъж за разпространение на наркотици

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Кърджали в РУ-Кърджали при ОД на МВР-Кърджали, се провежда разследване срещу Х.М., на 54 г.,  за престъпление по  чл.354а, ал.1 предл. ІV от Наказателния кодекс, съобщават от пресцентъра на Апелативна..

публикувано на 12.06.20 в 12:45