Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слънчевите очила - основни въпроси при техния избор

 

Вече е разгара на лятото, а слънцето е все по-силно и по-жарко. Знаем, че слънчевите лъчи са вредни както за кожата, така и за очите. Слънчевите очила, освен като неразделен аксесоар, са и задължителна защита на окото. 
При слънчевите очила има такъв голям избор от стилове и различни ценови категории, че понякога е трудно да решим кой е най-добрият избор за нас. 
За Радио Кърджали Ивайло Калайджиев, дългогодишен собственик на оптика в Кърджали, отговоря на някои основни въпроси в търсенето на подходящи слънчеви очила: 
Ако има вариант да разберете какъв е защитният фактор. Това е най-важното нещо. Останалото вече е въпрос на личен избор – цвят, форма, размери и т.н.

Вредните UV лъчи са три вида – UVC, които спират в озоновия слой, UVB – абсорбират се от ретината, UVA – навлизат в окото. Това са такива електромагнитни лъчения които са с по-ниска честота на вълната от видимата светлина (това, което ние виждаме). И в тази връзка очилата са разделени на различни категории, но не означава, че тъмните очила са с по-голяма защита от светлите. Категориите на стъклата са 4, но не означава, че светлото стъкло е без защита. Може стъклото да е бяло, но то пак може да бъде с UV защита и то пълна.

Дори и очилата с по-ниска категория и цена имат слънчева защита. Лещите обаче от които са направени, материалите от които са направени самите очила са под всякакво качество. И на такъв материал като вторична пластмаса, например полагат повърхностни покрития – защити, които до известна степен вършат работа. Но при надраскване са до там.

Ако на самото стъкло не е положена UVзащита, а е само боядисано да е тъмно то принуждава зеницата да се отвори, защото на окото му трябва светлина и навлизат вредните лъчи. 

Специалистите съветват -  когато си купувате слънчеви очила, помолете да излезете от магазина и да ги пробвате навън - така ще придобиете най-реална представа, доколко ще ви пазят от слънцето. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Харесайте страницата на Радио Кърджали във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram.

Вижте още

"Вкусен следобед" от 9 февруари

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване в ефира на радио Кърджали, "Вкусен следобед". Днес бързам за коктейл в 19 часа, така че предаването ще върви като на шега. Затова. Първо ще ви срещна със Силвия Крумова, която стана популярна в Интернет . С нея разговаря Ангел Шенков, новият водещ на младежкото предаване, отново в..

публикувано на 16.02.20 в 15:29

Близо 70 млн. лв. е бюджетът на община Кърджали за 2020 година

Бюджет в размер на 69 960 000 лв. за 2020 година приеха общинските съветници в Кърджали. След разгорещени дебати, местния парламент гласува с 25 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздрържал се". Кметът Хасан Азис обобщи, че от централния бюджет на общината предвидените приходи са в размер на 47 975 000 лв., местните приходи са 16 276 000 лв., а остатъка по..

публикувано на 14.02.20 в 09:28

Христо Върбанов: тийн модата се свежда до анцунг и дънки

Модата е начин на изразяване според вкуса, маниер на обличане и поведение, характерни за дадена епоха. Модата е израз на стремежа и идеала за красота. Тя е най-вече социално психологично явление и може да служи като средство за поставяне на социални граници. Всичко модно привлича общественото внимание, но то не винаги е по възможностите на..

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Павлета Христова: Танцът към успеха

Танцът е вид изкуство, при който средства за създаване на художествен образ са движението и смяната на положението на човешкото тяло. Танцът е неразривно свързан с музиката, чието емоционално-образно съдържание намира въплъщение в композицията му. Той може да се разглежда и като несловесна форма на комуникация между хората. Павлета..

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Николай Първанов: Бъдещето е на тези, които могат да еволюират

В днешно време повечето хора обръщат внимание само на крайния резултат на успелия човек, независимо от естеството на успеха. Такива хора обикновено си казват неща като: "Никога не мога да бъда като него" или „Той просто е имал късмет“. Това, което те не виждат обаче, е това, което всъщност успелия човек е преодолял. Всички борби,..

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Младежите от БЧК подготвят валентинки за 14 февруари

Творчески хаос цари ден преди Свети Валентин в работилницата на младежите от Български червен кръст в Кърджали. В деня на влюбените те ще посят различни институции в града, за да предадат добро настроение на работещите там и ще им подарят валентинки. В инициативата участват два творчески клуба. Владимир Башаремов от клуб "Сподели..

публикувано на 13.02.20 в 09:50
Фолклорна формация

Посланиците на народната музика - формация "Родопска песен"

Фолклорна формация „Родопска песен“ гостува в предаването „Полет над Родопите“. Тази година формацията отбелязва четири години от основаването си. Тя е съставена от четирима млади и даровити изпълнители. Техен ръководител е Делян Тодев, гайдар. Роден в Тракия, в Димитровград, но интереса към родопския инструмент се заражда в духовната..

публикувано на 08.02.20 в 19:04