Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живописните места в община Лъки

12
Центъра на град Лъки
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиМалката, но красива община Лъки със своите 11 села, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден.
Община Лъки е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. Ако имате път към китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора, не пропускайте да посетите няколко местни забележителности, за които не се изисква нищо специално, освен любов към природата.
В региона се намират много природни забележителности „Скалния мост”. Намира се на около 6 км. от гр. Лъки по пътя в посока с. Белица, в местността Шапран дупка. „Скалния мост” е голяма скала върху която природата и водата са торили хилядолетия, за да видим ние днес този феномен. По същия път след село Белица на същата река се намира водопад “Гюмбюртията” на около 2 км. след с. Белица, в близост до резиденцията на ДЛС „Кормисош“. В близост до селото може да посетите и пещерата, както я наричат местните.

Другата забележителност която си струва да посетите е Кръстова гора. Тя е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, от нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.
Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден на 14 септември. На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите. Вече 8 години тук на това място се връща да благодари на Бога, че се е излекувала Вася Кръстева от София.

Други места които си струва да се посетят са водопад „Сливодолското падало”. Той е най-високият водопад в Родопите (52м). Разположен е в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”. Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода. Водопадът се намира на границата между община Лъки и община Асеновград. До него може да се стигне по пътека, която започва непосредствено след тунела, след с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян.
Другото място, което обезателно трябва да посетите, ако сте в района на Лъки е водопад „Свети дух“ по река Манастирска, с пад на водата 15 м., покрай който е изградена едноименна живописна екопътека. Тя е с обща дължина около 4 км.

Във всяко село в общината има поне по една къща за гости в която може да отседнете. Пламен Марудов от село Дрянов, вече дълги години посреща гости от цялата страна.

Освен с красотата на планината, това място може да ви грабне и с вкусните местни специалитети които правят тук. Роса Чукалова от Дряново издава някои рецепти за местни родопски ястия, като качамак, тенурки  и разказва за историята на селото.

С това могат да ви пленят Родопите, красива природа, вкусна храна, легенди за стари времена и добри хора с големи родопски сърца.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49