Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живописните места в община Лъки

12
Центъра на град Лъки
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиМалката, но красива община Лъки със своите 11 села, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден.
Община Лъки е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. Ако имате път към китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора, не пропускайте да посетите няколко местни забележителности, за които не се изисква нищо специално, освен любов към природата.
В региона се намират много природни забележителности „Скалния мост”. Намира се на около 6 км. от гр. Лъки по пътя в посока с. Белица, в местността Шапран дупка. „Скалния мост” е голяма скала върху която природата и водата са торили хилядолетия, за да видим ние днес този феномен. По същия път след село Белица на същата река се намира водопад “Гюмбюртията” на около 2 км. след с. Белица, в близост до резиденцията на ДЛС „Кормисош“. В близост до селото може да посетите и пещерата, както я наричат местните.

Другата забележителност която си струва да посетите е Кръстова гора. Тя е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, от нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.
Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден на 14 септември. На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите. Вече 8 години тук на това място се връща да благодари на Бога, че се е излекувала Вася Кръстева от София.

Други места които си струва да се посетят са водопад „Сливодолското падало”. Той е най-високият водопад в Родопите (52м). Разположен е в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”. Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода. Водопадът се намира на границата между община Лъки и община Асеновград. До него може да се стигне по пътека, която започва непосредствено след тунела, след с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян.
Другото място, което обезателно трябва да посетите, ако сте в района на Лъки е водопад „Свети дух“ по река Манастирска, с пад на водата 15 м., покрай който е изградена едноименна живописна екопътека. Тя е с обща дължина около 4 км.

Във всяко село в общината има поне по една къща за гости в която може да отседнете. Пламен Марудов от село Дрянов, вече дълги години посреща гости от цялата страна.

Освен с красотата на планината, това място може да ви грабне и с вкусните местни специалитети които правят тук. Роса Чукалова от Дряново издава някои рецепти за местни родопски ястия, като качамак, тенурки  и разказва за историята на селото.

С това могат да ви пленят Родопите, красива природа, вкусна храна, легенди за стари времена и добри хора с големи родопски сърца.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Вижте още

Болничен за карантина за дете се издава само след анкета на РЗИ

Практиката с COVID-19 до този момент, боледуването от други вируси и грипове през миналия сезон след 1 януари и предстоящите сезонни боледувания поставят пред родителите множество въпроси. Още повече че в момента има ограничение личните лекари да издават до 40 дни болнични за една календарна година на един работещ независимо дали лично той..

публикувано на 28.10.20 в 15:20

Тази неделя в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще  пътешестваме заедно с Георги Аргиров, човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна. Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази неделя в..

публикувано на 27.10.20 в 15:48

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец. Семейната среда е оказала влияние..

публикувано на 26.10.20 в 17:03
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37