Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живописните места в община Лъки

12
Центъра на град Лъки
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Малката, но красива община Лъки със своите 11 села, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден.
Община Лъки е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. Ако имате път към китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора, не пропускайте да посетите няколко местни забележителности, за които не се изисква нищо специално, освен любов към природата.
В региона се намират много природни забележителности „Скалния мост”. Намира се на около 6 км. от гр. Лъки по пътя в посока с. Белица, в местността Шапран дупка. „Скалния мост” е голяма скала върху която природата и водата са торили хилядолетия, за да видим ние днес този феномен. По същия път след село Белица на същата река се намира водопад “Гюмбюртията” на около 2 км. след с. Белица, в близост до резиденцията на ДЛС „Кормисош“. В близост до селото може да посетите и пещерата, както я наричат местните.

Другата забележителност която си струва да посетите е Кръстова гора. Тя е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, от нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.
Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден на 14 септември. На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите. Вече 8 години тук на това място се връща да благодари на Бога, че се е излекувала Вася Кръстева от София.

Други места които си струва да се посетят са водопад „Сливодолското падало”. Той е най-високият водопад в Родопите (52м). Разположен е в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”. Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода. Водопадът се намира на границата между община Лъки и община Асеновград. До него може да се стигне по пътека, която започва непосредствено след тунела, след с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян.
Другото място, което обезателно трябва да посетите, ако сте в района на Лъки е водопад „Свети дух“ по река Манастирска, с пад на водата 15 м., покрай който е изградена едноименна живописна екопътека. Тя е с обща дължина около 4 км.

Във всяко село в общината има поне по една къща за гости в която може да отседнете. Пламен Марудов от село Дрянов, вече дълги години посреща гости от цялата страна.

Освен с красотата на планината, това място може да ви грабне и с вкусните местни специалитети които правят тук. Роса Чукалова от Дряново издава някои рецепти за местни родопски ястия, като качамак, тенурки  и разказва за историята на селото.

С това могат да ви пленят Родопите, красива природа, вкусна храна, легенди за стари времена и добри хора с големи родопски сърца.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39