Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метин Хафъзсалим: В "Бюрото по труда" Кърджали няма наплив на безработни заради извънредното положение

Агенцията по заетостта препоръчва на всички, които желаят да ползват услугите ѝ, да се съобразят с мерките на правителството по отношение на COVID-19 и с призива на обществеността за ограничаване на контакти и срещи, особено на места със струпване на хора, каквито често са бюрата по труда.

Това се отнася най-вече за желаещите да се регистрират като търсещи работа лица, поради освобождаване от работа, включително и след завръщане от чужбина, т.е. за да получават обезщетения за безработица. Нова електронна услуга за регистрация на търсещите работа лица предлагат Агенцията по заетостта и Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Новата услуга дава възможност за бърз достъп и лесно изготвяне на заявление-декларация за регистрация в бюрото по труда. Друго нейно предимство е, че заявлението ще бъде автоматично получено в бюрото по труда, в което лицето е избрало да се регистрира, без то да търси и вписва електронния адрес на бюрото. Ето защо безработните, които подават заявление по този ред, много внимателно и коректно трябва да адресират заявлението си до бюрото по труда, в което се регистрират. 

На Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“ са активни и други пет електронни услуги за търсещи работа и работодатели, публикувани с подробна информация за тяхното съдържание и начин на ползване.

Лицата с активна регистрация като безработни, които имат планирани срещи с трудовия си посредник, също не е задължително да посещават бюрото по труда в периода на извънредно положение. Както вече информирахме, с тях ще се свърже трудовият им посредник по телефон или електронна поща, за да уточнят необходимите действия в този период. Агенцията по заетостта е предприела действия за своевременно информиране на клиентите си чрез телефон, SMS, електронна поща, социални мрежи, медии, както и със съдействието на местната власт чрез публикувани съобщения в кметствата и масово посещавани обекти в малките населени места. На лицата, които не са посочили или имат промяна в данните за контакт, препоръчваме сами да се свържат с бюрото по труда. Списъкът с телефони за връзка с всяко бюро по труда е разширен с цел повишена ефективност при предоставянето на информация или консултация.

Агенцията по заетостта изисква от клиентите на бюрата по труда, които са се завърнали от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период от тяхното пристигане. Няма да се допускат в териториалните офиси лица, за които не е изтекъл карантинния срок, а за установените случаи на нарушение се уведомяват компетентните органи. В допълнение, от днес всеки желаещ да ползва присъствена услуга, първо ще попълва декларация, че не е пребивавал извън страната през предходните 14 дни и ще носи отговорност за декларирани неверни данни.

Работодателите също се призовават да търсят услугите на бюрата по труда чрез неприсъствени методи за комуникация. В тази връзка Агенцията по заетостта им обръща внимание да не вземат прибързани крайни решения относно своя персонал и да бъдат отговорни за съхраняване на основния си капитал – човешкия ресурс. Начини как да се постигне това са предложени на сайта на Министерство на труда и социалната политика.

В случай на масово освобождаване на персонала следва да се спазва нормативния ред, регламентиран в Закона за насърчаване на заетостта, но Агенцията по заетостта силно препоръчва вземането на подобно решение да се предшества от консултация със съответното бюро по труда с оглед своевременно планиране на възможните действия за преодоляване на критичния период.

За времето на извънредното положение всички нормативно определени срокове, касаещи определяне на правото и получаването на парични обезщетения при безработица спират да текат  Лицата, желаещи да подадат документи за получаване на обезщетения  при безработица ще могат да се регистрират в бюрото по труда и да подадат документи за получаване на обезщетения в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като подадените в този период документи ще се смятат за подадени в срок (чл. 3а, ал.2 т.1 от ЗМДВИП), т.е. няма да търпят санкция поради забавяне.

В Бюрото по труда в Кърджали няма наплив на безработни, заради извънредното положение в страната. Това съобщи директора на трудовата борса Метин Хафъзсалим. Според него, това се дължи на навременната координация на "Бюрото" със собствениците на фирми на които им се наложи да спрат дейността си. 


Чуйте повече в интервюто на Илияна Типова с директора на "Бюрото по труда" Кърджали Метин Хафъзсалим: 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07