Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище.

Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада майка чието дете тази година прекрачва прага на училището за втори път.

Децата нямат хигиенни навици, обличат чужди суичъри, пият от едно шише. Много вероятно е маската, която ще сложат до преди малко да е била на земята. Освен това вероятността да слагат чужди маски е много голяма. По този начин опасността  да се заразят с някой друг сезонен вирус е по-голяма от опасността от Covid19. Мерките в училищата нямат логика. Нещо повече,  самите мерки ще нанесат травма на децата, коментира още Димитрова.

Като цяло по-голямата част от родителите не изпитват притеснение, но има и родители при  които безпокойството играе лоша шега, понеже всяват страх в децата си.

Не си плашете децата с глупости. Всеки един здравомислещ човек би прочел малко за този вирус и че той е опасен единствено спрямо неговото усложнение. Излишно е да плашим децата си. На по-малките въобще не трябва да се обяснява дори, защото рискуваме да ги превърнем в хипохондрици. Тази психологическа травма е излишна за малките деца.

От друга страна онлайн обучението не се отразява така благоприятно, както се представя, каза още Диана Димитрова. Младата майка сподели, че миналата година първолаците са прекарали едва 3 месеца в училищна среда:

Мога да кажа, че миналата година децата нищо не научиха, което е доста притеснително за първокласниците. Факт е, че те не умеят да ползват таблети, компютри и приложения. Онлайн диктовката е абсолютен парадокс. Не се отразява добре. Децата прекъсват учителя и той не може да си предаде информацията. Смятам, че по-правилно е да се обяви нулева година отколкото да се предава нахвърлена информация, която децата не могат да разберат и нямат време да асимилират. Колкото и да се опитваме да помогнем с информация на децата си просто родителите нямаме респектът, който внушават учителите. Навици се градят в училище а не вкъщи каза в заключение Диана Димитрова.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Диана Димитрова в звуковия файл.


Вижте още

д-р Юлиян Петров: Образователните институции са подготвени да посрещнат учениците

В навечерието на учебната година, усещайки еуфорията на родителите към първия учебен ден успяхме да формираме в обществото, че българското училище ще бъде възможно най- безопасната среда за проповядване на религията образование. Това заяви председателят на СО "Подкрепа" д-р Юлиян Петров на приемна в Кърджали, организирана от..

публикувано на 21.09.20 в 06:58

Дизайнерът Фатих Осман: Посланието, което изпраща модният подиум през 2020 е смелост

Модата се върти, вкусовете се променят, желанията отминават, но стремежът към себеизразяване е перманентен и налага абсолютната адаптация към промените.През последните месеци световната модна сцена смени курса си на плаване, заради финансовата необходимост да се спаси от потъване, като модата през 2020 е олицетворение на..

публикувано на 21.09.20 в 06:43
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50