Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

БЧК
Снимка: БГНЕСМесец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали.

Най-интересното от тях беше обучението на екипа на Пътна полиция към КАТ по първа долекарска помощ при ПТП. Участие на доброволците като първа долекарска помощ с демонстрации на мото състезание съвместно със Сдружение „Омега“ в Хасково. Предвиждаме и лятно кино за потребителите на Дома за стари хора в които ще бъдат представени основните техники за първа долекарска помощ. Това което намерихме като интересни допирни точки като първа помощ за хората и природата са две от акциите за почистване. Първата я проведохме с известия кърджалийски блогър Хаки Хан. Следващата акция е на 19 септември от 11:00ч. в парк Простор, когато е обявен световния ден на почистването. Тогава БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“, съобщи Чакърова.

Друго също изключително важно в организационен аспект е свързано с предстоящата отчетно-изборна кампания на всички нива в областната организация на червения кръст каза още Жана Чакърова.  Същевременно са предоставени и списъци на Агенция „Социално подпомагане“ на повече от 1000 души, които ще получат хранителна подкрепа, като нуждаещите се от спешна подкрепа хора. Съвсем скоро се очаква се утвърждаването на тези списъци и предстоящото раздаване на тези помощи, заяви директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Освен това стартира и Европейската хранителна програма в изпълнение на план 2019. Очаква се това да се случи не по-късно от края на месец октомври, каза в заключение Жана Чакърова.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

Вижте още

д-р Юлиян Петров: Образователните институции са подготвени да посрещнат учениците

В навечерието на учебната година, усещайки еуфорията на родителите към първия учебен ден успяхме да формираме в обществото, че българското училище ще бъде възможно най- безопасната среда за проповядване на религията образование. Това заяви председателят на СО "Подкрепа" д-р Юлиян Петров на приемна в Кърджали, организирана от..

публикувано на 21.09.20 в 06:58

Дизайнерът Фатих Осман: Посланието, което изпраща модният подиум през 2020 е смелост

Модата се върти, вкусовете се променят, желанията отминават, но стремежът към себеизразяване е перманентен и налага абсолютната адаптация към промените.През последните месеци световната модна сцена смени курса си на плаване, заради финансовата необходимост да се спаси от потъване, като модата през 2020 е олицетворение на..

публикувано на 21.09.20 в 06:43
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50