Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерът Фатих Осман: Посланието, което изпраща модният подиум през 2020 е смелост



Модата се върти, вкусовете се променят, желанията отминават, но стремежът към себеизразяване е перманентен и налага абсолютната адаптация към промените.През последните месеци световната модна сцена смени курса си на плаване, заради финансовата необходимост да се спаси от потъване, като модата през 2020 е олицетворение на спасителният пояс на емоциите.

В уличния танц на физическо дистанциране носенето на предпазна маска се явява не само начин да композираме тоалет-събитие, но и начин да сигнализираме другите, че сме отговорни хора.Същевременно ако уцелим точните комбинативни пропорции с маска на лицето си можем лесно да създадем шедьовър отговарящ на естетиката на избрания от нас тоалет.

Модата ни е показала колко адаптивна и емпатична би могла да бъде. Сезонът беше изключително тежък. Месеците бяха трудни, но всеки трябваше да намери начин да се задържи на повърхността, без да се остави да потъне в океана на страха, коментира дизайнерът Фатих Осман.

Показа се една много динамична адаптивност от всички. В есенно-зимната линия в момента се забелязват една идея по-смели решения. Смиреността създадена от ситуацията покрай COVID-19 тази година сякаш отприщи една жажда за смелост именно сега, когато на повърхността изплува отново свободата на хората да се изявяват.

Семплото облекло си остава както винаги доста предпочитано, коментира младият дизайнер. Хората все повече се пречупват, както в световен мащаб така и в България. Българите вече имат свободата да се обличат по-смело и по-дръзко, категоричен е Фатих Осман, чието име стана синоним и запазена марка на моделите с ресни, които се очакват да завладеят облеклото през предстоящата есен.

Ние като хора, които се грижим за визията на другите трябва да направим всичко възможно да им осигурим едно бягство от всички натрупани проблеми и цялото събрано напрежение. Именно затова дизайните този сезон са в тази смела насока, за да може хората за момент да почувстват свободата, която липсва доста към този момент. Нека сме по-смели въпреки всичко което се случва около нас, каза в заключение Фатих Осман.

Какви са модните тенденции за сезон есен-зима чуйте в интервю на Ангел Шенков с Фатих Осман в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39