Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Песните от тетевенско са цвят и колорит в българския фолклор

7
Младен Урманов и Ема Устинова от с. Галата
Снимка: Божидар Чолаков, БНР - Радио Кърджали

Едни от най-колоритните певци в Ловешка област живеят главно в селата Галата, Градежница, Глогово, Бабинци, Български извор, Кирчево, Торос и Борима. Те добре са запазили традициите, фолклора и носиите си, които и до днес жените носят в ежедневието си.

Ема Устинова е от тетевенското село Галата. Самодейка в местното читалище, която достойно е представяла местния фолклор на много конкурси и фестивали в страната. През 90-те години участва в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, където печели златни медали. Не си спомня годината на първото участие, но пък си спомня песента, която е изпяла на първото ѝ участие в Копривщица.

Ема Устинова

„Първата песен, която изпях на Копривщица беше „Навдигни са, бре Асане“. После при другите ми участия през годините съм пяла и други песни.“ Разказва Ема.

Тя научава местните песни от своята майка.

„Почнах да ги пея нашите песни, на осем години, от моята майка. Тя ходеше да жъне по нивите и аз ходех с нея, и слушах как пеят жътварски песни. Две жени пеят. Едната извиква на първи, другата на втори глас. Когато бях на училище, нямах търпение да приключа и да ида на нивата да ги слушам.  Майка ми пееше много хубаво. Тя също ходеше по участия. Имаше много медали. Първата ми изява, като млада беше в Български извор и след това започнаха другите участия по конкурси. Тогава взех да разучавам песни от по-стари жени, които вече са починали. Учила съм песни от Аделина Пехливанова,“ разказва своите спомени Ема Устинова.

Аделина Пехливанова е народна изпълнителка на песни от тетевенско. Нейни записи се съхраняват във фонда на БНР. 

Ема Устинова

В читалище „Светлина“ в село Галата се гордеят със своя фолклор и се радват, че има наследственост. В читалището има два състава от женска и детска певческа групи, а техен ръководител е председателят на читалището Младен Урманов. Той свири и на местния инструмент саз.

„С групите към читалището ходим по много участия, но в Омуртаг сме редовни. Там сме всяка година. Там се събираме от цяла България и изпълняваме нашите песни. Националният събор „И си носим песента“ в село Горно Новково, общ. Омуртаг се провежда всяка година в края на август, но тази година заради пандемията не се състоя. Там се събираме от Благоевград, Смолян, силистренските села, Сливо поле…,“ разказва председателят на читалището в Галата.

Младен Урманов

„Нашите хора обичат фолклора. Обичат народната музика и ако през годината не сме участвали поне на един конкурс или фестивал, все едно нищо не сме свършили“. Това казва секретарят на читалище „Светлина-1952“ село Галата Ана Пехливанова, която е и дългогодишен самодеец в читалището.

„От всеки събор на който сме се явили се връщаме с медали. През 1986 година от събора в Копривщица се върнахме с 12 златни медала, участници само от Галата. Всички индивидуални изпълнения бяха със златни медали, женската група, детската група и битовия оркестър. Аз имах голям оркестър. Мислеха, че са професионалисти – четири кавала, четири-пет гъдулки, тъпан. Като излезем, сцената се изпълва само с музиканти. Сега в детската група има 12-13 дечица, които също водим на конкурси. Много съм горда с тях, но тази година заради пандемията не сме ходили никъде, дори не сме ги събирали да репетираме“ разказва развълнувана Ана Пехливанова.

Ана Пехливанова с битовия оркестър на с. Галата

Песните от Тетевенско допринасят за огромния букет от фолклорни различия в малката ни България.

Чуйте цялто интервю в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 
с. Галата, общ. Тетевен

Галерия

Вижте още

Народният изпълнител Филип Синапов гради къща-музей с демонстрация на занаяти

Фолклорният изпълнител Филип Синапов , водещ на най-новото предаване за народна музика на "На разсомване" по радио Кърджали гради къща-музей, в която децата ще се учат на народно пеене и други музикални дисциплини, занаяти и любов към миналото ни.  Освен това, през лятото те ще осмислят свободното си време т ам и ще стоят далеч от..

публикувано на 24.06.21 в 15:02

Младежи от Ардино събраха хранителни продукти за уязвими хора извън социалните програми

Приключи първата част от фондонабирателната кампания на доброволците на клуб на БМЧК „От сърце“ към Средно училище „Васил Левски“ . Младежите събраха 275 кг храни от първа необходимост за уязвими и самотни хора , които са извън рамките на програмите за подпомагане. Акция "От хората за хората" бе подкрепена от Бахар Реджебов , председател..

публикувано на 22.06.21 в 18:04
Арда

"Арда" продължава да "мечтае"

"Арда Кърджали" ще започне първото си участие в Европа в историята на клуба срещу далеч по-опитния евро участник, израелския отбор "Апоел" - Беер Шева. Футболния клуб "Апоел" - Беер Шева е основан през 1949 година. Играе домакинските си мачове на "Търнър Стейдиъм", който е с капацитет от 16 126 седящи места. През това лято привлича в състава си..

публикувано на 22.06.21 в 12:27

Подвис - крепoстта на Момчил юнак

Момчиловата крепост се намира край смолянското село с името Градът. Крепостта в миналото е носела друго име - Градище. Така се казва местността наоколо. По времето на византийския император Кантакузин, тя се споменава под името Подвис.  Селото е разположено на 17 км източно от град Смолян, на 77 км западно от Кърджали и на 110 км южно от Пловдив. От..

публикувано на 21.06.21 в 10:08

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев и надявам се, недъждовен ден от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Но нека пристъпя към темите в предаването. Започваме с една годишнина - от рождението на феномена в комедията актьора Георги Парцалев . Още с появяването му на сцената, гръмват аплодисменти, както за никой друг. Зали, площади,..

публикувано на 20.06.21 в 18:31

Божидар Банов-Порто: Блусът е свобода на изразяване

Новият албум на групата "Блус Трафик" с кърджалийско участие е вече факт. Той е втори подред и се казва "Тя каза не" . Повечето парчета са в стил блус рок, макар че бандата не търси комерсиален ефект от това , а момчетата следват собствените си творчески търсения. "Блус Трафик" свири в състав: Арам Татеосян - бас китара, Божидар Банов..

публикувано на 18.06.21 в 16:27

Егрек - оттук започва България

Тук не свършва България, напротив, оттук започва България. Така ни посрещнаха група мъже пред магазина в крайграничното крумовградско село Егрек. Никой от тях не знае кога е създадено селото и от кого, с тъжна усмивка казват, че нещо, ако не е написано, няма как да се помни. А за живота днес в Егрек не са позитивно настроени: "Всичко му е наред на..

публикувано на 18.06.21 в 13:59