Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глухар - село от градски тип в периферията на Кърджали

3
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Село Глухар се намира на 6 км южно от гр. Кърджали, в периферията на областния център и може да се каже,  че е село от градски тип. Глухар няма собствено землище. Той попада в индустриалната зона на Кърджали. В него живеят около 750 души, казва кмета Еркан Юсеин.

„По постоянен адрес сме 2100 души, обаче повечето са живущи в чужбина. Обикновено лятото селото ни набъбва на 1200 – 1300 души. Мога да кажа, че село Глухар е едно от най – устроените села в община Кърджали. Ние си имаме детска градина, училище, читалище, кметство, имаме си здравна служба, магазини. Та така, че Глухар е едно хубаво място за живеене. Улиците ни са благоустроени. Почти няма неасфалтирани улици,“ разказва кмета на Глухар.

Факта, че Глухар се намира в индустриалната зона на Кърджали, в селото няма безработица, казва още Еркан Юсеин.

„Ние живеем на село, но почти никой няма собствена земя. Ние не сме земеделци.  Животновъди също мога да кажа, че нямаме. Само едно семейство отглежда, така повече животни. Всички работят в заводите или в града“, разказва още кмета на Глухар.

Еркан Юсеин, кмет на с. Глухар

Като всяко населено място и Глухар си има своите трудности и проблеми. "Инфраструктурните проблеми ще ги решим, но по-голямата болка е, че младите напускат селото" коментира кмета Еркан Юсеин.

„Проблеми с инфраструктурата нямам чак толкова. Въпреки, че има още няколко улици за оправяне. Сега искам да преустроя стадиона ако има възможност“, коментира кмета.

Преди години пред жителите на Глухар е стояла дилемата дали да станат квартал на Кърджали или не, но днес те са категорично против. Защото тогава няма да имат кмет, а той сега им е в голяма помощ, особено на възрастното население. Еркан Юсеин изпълнява поръчки за доставка на лекарства, попълване на административни документи, за най- малкото нещо търсят помощ от кмета.

„Ако станем квартал възрастните хора няма да има към кой да се обърнат за съдействие. Те не знаят телефоните на комуналните услуги. Свикна ли са за всичко да се обръщат към мен“, казва още кмет на Глухар.

Селото има удобен транспорт до града. Има жп спирка през която минават осем влака на ден. В края на селото, до главното шосе Кърджали – Момчилград има автобусна спирка, а също така в селото влизат два автобуса на ден. 

Чуйте още в репортажа на Божидар Чолаков.


Джамията в с. Глухар, която е построена през 2010 година с дарение на жителите и на други фирми от Кърджали и Глухар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39