Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистите от музеите и галериите в Кърджали, Смолян и Хасково са готови на протестни действия

Снимка: podkrepa.org

Специалистите от музеите, галериите и библиотеките в България са готови на протестни действия. Причината е малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година!

Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с  9.2%. Смолянският регионален исторически музей "Стою Шишков" подкрепя готвения протест.

„Надявам се да бъдем единни и разбрани в нашите позиции, които излагаме пред обществото. Тези средства са не един или два пъти, а десетки пъти по-малко от средствата, които се дават в много държави от Европейския съюз. Разбирам за много амбициозната програма, която този бюджет разписва относно капиталови разходи и напредък в други важи икономически сфери за страната, но „хляб на заем може да вземеш, дух по милост никой няма да ти даде“. Трябва да внимаване да не се загубят тези, които дават духа на нацията“, казва директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян Валентина Василева.

Регионален исторически музей

Основните приоритети, които сега си поставя ръководният екип на Министерството на културата са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство.

Добри намерения, но всичко това няма как да се случи с предвидените средства в новия бюджет, коментират музейни специалисти. Регионалният исторически музей в Кърджали също подкрепя колегите.

„При нас нещата са оптимизирани на предела. Няма как да свием разходите си или да прибегнем до съкращаване на специалисти, защото ние не съхраняваме тухли и железа, а съхраняваме културни ценности, които се опазват при определени условия – температурни режими, влажност, необходимост от реставрационно – консервациони действия, и това е една огромна отговорност. Защото значителна част от предметите в нашите фондове няма как да бъдат повторени. Няма как да идем в магазина и да си купим икона от XVII век или текстила от епископската гробница от манастира във Веселчане. Това е огромна отговорност. Един път за текущото състояние на паметниците и начина по който ние ще ги опазим и предадем на следващите. Защото това е историята на тази земя. Това част от нашата идентичност“, това казва директорът на историческия музей в Кърджали Даниела Коджаманова.

Регионален исторически музей Кърджали


Художествената галерия "Атанас  Шаренков" в Хасково също подкрепят протеста на колегите си от музеите и библиотеките, за това, че предвидените средства в бюджет 2022 година са изключително малко, а с тези средства трябва да се подържат и сгради, които са паметници на културата, казвадиректора на галерията в Хасково Татяна Форева. 



Специалистите от музейните, библиотеките и галериите настояват:

 Да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека и регионалните музеи и галерии.

 Да бъде въведен единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

 Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии.

 Да бъдат изготвени нормативни  актове, с които да бъдат осигурени /извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, музейни известия, рекламни материали и др.

Да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка  на регионалните библиотеки.

В едно от протестните писма специалистите от музеите, галериите и библиотеките на Република България се обръщат към политиците с думите: „да не ги превръщат в експонати от „музея“ на управленското си безхаберие и лицемерие, а да ги включат в дневния ред на обществото!“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00