Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Саръев:  Да сме благодарни на Спасителя и да учим децата си на вяра

Доброто трябва да се прави мълчаливо, без да се афишира

5
Нов иконостас посреща миряните в църквата "Св. Успение Богородично" в кв. Гледка
Снимка: Галина Стефанова

Да обичаме нашия Господ, Иисус Христос, да сме благодарни за Неговата саможертва, защото Той даде и живота си за нашето спасение. Той затова и дойде, за да ни изкупи от греха, да ни оздрави човешката природа и да ни върне в онова състояние, което беше отпреди грехопадението и да извърши спасителните и изкупителни дела, с каквито беше натоварен от Неговия Отец Небесен“. Това е посланието на Велики петък, каза в ефира на Радио Кърджали отец Боян Саръев, предстоятел на храма „Свето Успение Богородично“ в кв. Гледка в Кърджали.

Според наблюденията му хората не разбират духовните послания на Страстната седмица, а и не само. Повече се интересуват от материалността на празника – от храната и питиетата.

Родителите трябва да водят децата си в храма дори те, самите, да не са твърде канонични вярващи, счита отец Саръев.

Храмът посреща Великденските празници основно обновен. Монтиран е нов иконостас, нови тапети-стенописи, които са от стъклофибър.

Модерната и старите технологии съжителстват мирно в храма.

Хубава е така обновена църквата. Изглежда още по-внушителна, категорични са миряните, които я посещават.

Не идвам често в храма, но винаги, когато почувствам вътрешна потребност, го правя, каза кърджалийка.

„Ние сме вярващи хора. Прекрасно е. Дано всички църкви така се поддържат. Да са красиви, приветливи. Чисто. С цветя. Много ни харесва“, казаха сем. Александрови от Димитровград, които често идват на това свято място. „Младите хора трябва по-често да ходят на църква и да се молят за здраве, за щастие, защото по-хубаво от вярата в Бог няма“, категоричен е синът на сем. Александрови.


Лиляна Дънкън

След обновяването храмът е много по-красив, много по-силен, по-величествено изглежда, каза Лиляна Дънкан, която от години живее в Америка. Срещнах я в пангара (мястото в църквата, където се продават свещите). „Да работиш върху духовността на един народ е най-важното, защото всичко оттам започва – по-малко духовност, повече проблеми. Ако хората вярваха, както би трябвало да вярват, като спазват Божиите заповеди, нямаше да имаме толкова много проблеми в държавата“, смята Лиляна. Според нея вярата у нас не е много искрена, има лицемерие и мода. „Идваме се молим в храма, за добро, за хубаво. Едновременно стова, когато излеземзапочваме да се държим зле, започваме да проявяваме омраза. Не на всеки помага вярата.  Помага му, докато е в църквата. Когато излезе, забравя за какво се е молел“, сподели наблюденията си Лиляна. Според нея хората в Америка вярват искрено и се учат на това от детството си. Имат и традиции. При нас, в България не е така, тук все още има много атеисти, допълни тя. Отивайки да живее в далечната страна, изборът й за населено място се ръководел от това дали има православен храм, защото „отиваш в чужда държава, ако нямаш църква, ако нямаш вярата, ще ти бъде още по-трудно, отколкото ти е“. Личен проблем в детството я е обърнал към църквата. „И така намерих Бога“, разкри Лиляна. „Дори и да не си вярвал, ако Господ има план за тебе и реши, че ще те обърне към него, се случва, независимо какви са твоите планове, Неговите са по-важни“, категорична бе Лиляна.


Модерни иконописи от стъклофибър обновиха изцяло интериора в Църквата

Той пък е на Христова възраст. Живее в Пловдив, но е роден в Кърджали. Срещнах го също в пангара. Беше вече запалил свещ, беше се помолил, но сега се бе върнал, по думите му - за да вземе на жена си няколко малки иконки. Разговорихме се. Не се срещат много често млади хора, които искрено да носят добродетелите, на които се учим от деца. Разказа, че е имал трудно детство. Когато бил съвсем дете, баща му станал приятел с чашката и в някакъв момент майка му, за да спаси себе си и децата си, събира куфарите и заминават. Той е едно от дузината деца, които отец Боян Саръев и презвитера Красимира приемаха безвъзмездно на трапезата в църквата преди години. Сега си е дошъл, защото баща му си отива, макар че, както призна не без болка, никога в годините не е проявил бащина загриженост. Но сподели също, че „ако не беше алкохола, той със сигурност би бил най-добрият баща на този свят“. Винаги, когато може, се връща в храма. И дарява, „за да подпомагам добротата, която някога е направена за мен да продължи да се прави за други деца, дори да осигуря само една порция за дете в нужда, както аз някога съм бил дете в нужда“. Това са спомени, които няма да се изтрият никога. Той, самият, вече е родител. Осиновил е детето на съпругата си. То има проблеми и „всяко нещо за него е урок“. Като баща, би го учил на доброта, да вдигне паднал, както и той е получавал подадена ръка за помощ.

Вярата става все по-комерсиална, все повече за рейтинг, но вярвам, че все още има хора, които влизат в храма и са откровени, когато палят свещ и дават молитвата си“, не губи надежда младият благодетел. Не иска да споменавам името му, защото доброто трябва да се прави без да се казва.

Модерната и старите технологии съжителстват мирно в храма.


Ето, с такива хора, с такива лични истории може да се срещне човек, отивайки в храма.

Всички истории са в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32