Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се интересът към срещата "Крумовградчани - отблизо и далеч"


Площадът на Крумовград днес се оживи от стотиците хора, дошли да видят танцовото надиграване и надпяване, както и базарът на производителите от района днес по време на международната среща "Крумовградчани - отблизо и далеч". Множество предприемачи бяха наредили сергии и приканваха хората и гостите на града да си купят изложените мед и медни изделия, билки и чай, набрани от планината, ръчно направени пана със скандинавски мъх и плат, множеството баници, сиропирани сладкиши и катми, етерични масла, дори пелети. Зам.-кметът на общината Неждие Акиф за замисъла на базара-изложение: "Произведено в Крумовград": Да може ние да промотираме на наша територия, с наши хора това, което се произвежда при нас с идеята ако може повече производители да се включат в организирания от нас базар, да се рекламират пред гостите и да разширят бизнеса си".

Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед направи обиколка по масите, като навсякъде се спираше да поговори с хората. Тя приветства жените от НЧ „Бяло море“ в село Черничевно, които бяха седнали на земята и демонстрираха битов навик от миналото. Не спираха да пеят народни песни. 

Стефка Коруева събира минерали в района, представя и различни пана с минерали и полускъпоценни камъни. Стефка Коруева сподели: "Добивам ги, обработвам ги, режа ги и ги полирам. Голям труд и голяма радост за мен. В Крумовград има много видове минерали, като яспис, ахат, халцедон, и много други различни видове минерали. Това ми харесва, преоткрих хобито си преди десет години".

Фирма показа произведените от работниците на предприятието етерични масла – от бор, хвойна, лавандула, както и различни видове чай от растения, набрани от планината, натурални сапуни. Фирмата е спечелила два проекта за общо 40 000 евро. Себахтин Караибрям, един от собствениците: "От 94-а година /се занимавам с масла, бел ред/. Помага ми дъщерята. Закупихме оборудване за дестилерията и имаме цех за печене на чушки. През сезона 20 човека ми работят".

Стоката си предлагат на вътрешния пазар, на козметични фирми, засега са стабилни на пазара. 

Катя Матушева, снаха на управителя на фирма е дошла в Крумовград, за да подкрепи семейния бизнес. Занимават се с мед и пчелни продукти: "За момента е само мановия мед, докато направим цеха за производство. Това ни е трета година. Районът е уникален, няма големи производители земеделски, които да пръскат и това е хубавото мястото е все още диво и чисто".

Оценката на кмета на Крумовград Себихан Мехмед за базара бе висока:

С много настроения и свежи впечатления, Радка Петкова.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39