Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ „Н. Й. Вапцаров“ става на 65 години

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Директорът на институцията изрази надежда за финансова подкрепа от общината, за да „не умират“ повече книги

| Интервю
Елисавета Кехайова
Снимка: Личен архив

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65 години. През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като цяло, да бъде ремонтирана основно, за да стане възможно запазването на книгите за бъдещите поколения.

Директорът Елисавета Кехайова сподели, че сградата не е била ремонтирана от създаването си и условията за работа са били недобри. „Колегите работеха в изключително лоши условия“, каза тя и обясни, че със средства на институцията са успели да извършат ремонти на някои от кабинетите.

Освен битовите условия, продължава обновяването и допълването на фонда на библиотеката. „Съобразяваме се със статистиката, която правят служителите в отделите по заемане на книги. Така правим зареждането изцяло по препоръка и по очаквания на нашите читатели“, посочи директорът. Почти 1 500 тома нова литература от български и чужди автори, попълват фонда на библиотеката и тази година със средства в размер на около 15 500 лв. след спечелен проект от Министерството на културата.

Положителна тенденция в интереса на читателите отчете Кехайова. „Ръстът, който отчитаме в детския отдел е сериозен. Регистрираните читатели в отдел за деца през 2021 г. са били 646. За 2022 г. имаме 935 читатели деца, а за 2023-та вече имаме 1 238. Това е статистика, но зад нея се крият много усилия на служителите, библиотекарите“, отчете Кехайова. Според наблюденията ѝ все повече родители водят малките си деца в храма на книгите.

В отдела за възрастни също има положителна тенденция.  Най-търсена е художествената литература. Тя е 80 на сто от заеманата, като се увеличава интереса към българските книги. Заглавията, които се  зареждат са 50 на 50 от български и чужди автори.

През последните години се наблюдава и друга тенденция – по различни причини много хора предлагат да дарят своите домашни книги на библиотеката. „Практиката в годините е такава, че да, ние приемаме дарения ... но откакто имаме проблем с книгохранилището и докато този проблем с ремонта на хранилището не се реши, аз не мога да приемам дарения и разочаровам много хора, които биха искали да дарят и най-вероятно там бихме открили много, много безценни заглавия. Сега правя всичко възможно. Търся помощта и подкрепата на Община Кърджали за финансиране на книгохранилището, където основно се съхраняват томове литература. Аз силно се надявам, че ще получим тази подкрепа“, апелира към властта Елисавета Кехайова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

Милан Миланов: Бузлуджа даде новото начало на левицата

Социалистите казват, че тази година на Бузлуджа се обърнали отново към идеите и принципите, към смисъла, който е събрал предшествениците на историческата поляна. Но идеята за обединението на левицата предизвика много страсти, противоречиви коментари, откровени интриги и разбира се, силно одобрение. Общественикът и привърженик на..

публикувано на 31.07.24 в 16:08

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

С тези смени и още едно-две такива неща, ако направя т, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува . Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС , ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани..

публикувано на 25.07.24 в 17:33

Рибари посочват сушата като причина за мъртвата риба в яз. "Студен кладенец" (видео)

Втора седмица водите на яз. "Студен кладенец" изхвърлят край Широко поле малки бели рибки, посочиха риболовци. Един от тях - Стоян Кирев, каза, че са видели как още от сутринта излизат направо на брега, изхвърлени от вълните. Рибките са между 7 и 10 сантиметра. Кирев отбеляза, че според рибари измирането се дължи на "рязкото спадане на..

публикувано на 23.07.24 в 11:55