Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС е нужно за стабилността в държавата

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Да кажеш, че Гоце Делчев, Даме Груев или Сандански нямат нищо общо с България, това е исторически грях

| Интервю

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента Георги Първанов (мандат 2002 – 2012 г.).

Той разказа за форума, проведен в Стара Загора ден преди националния събор на Бузлуджа, в който участваха представители на 17 леви и патриотични организации, откъдето излязоха с общ документ, Обръщение към народа. Посланието в него е насочено не само към левите сили, „защото е важно не само да бъдем единни, но и да се променяме в съответствие с изискванията на времето, с очакванията на избирателите“, каза почетният председател на АБВ.

БСП организира традиционния митинг на историческия връх тази година под мотото: „Заедно! Началото е Бузлуджа!“ и отбеляза 133-а годишнина от организираното социалистическо движение в България.

Сред 17-те политически формации, подписали Обръщението са БСП, „Левицата!“, в която са АБВ и „Движение 21“, „Изправи се България“ на Мая Манолова, „Екогласност“ и други.

Силата на левицата е функция от стабилността, от силата на всички формации, които я съставляват, подчерта Първанов. „Когато се съберем, ние даваме знак на много хора, които са отпаднали, дистанцирани от левите партии“, каза той. Надеждата е този знак да върне вярата на симпатизанти и леви хора у нас, че каузата не е изгубена. „Сборът не е механичен и дава много по-голям резултат от математическото изчисление на електоратите на тези партии. Последните дни ми се обадиха десетки приятели, съмишленици, хора, с които съм контактувал през годините, които приветстват това, което се случва. Заинтересовани са от процеса и вярвам, че ще има много такива, които ще гласуват отново“, убеден е Първанов.

Хоризонтът пред обединението на левицата не е безоблачен. „Да, ще има опониране, ще има съпротива и мърморене в строя, но ние трябва да сме готови  да преодолеем тези препятствия, защото резултатът след това дава основание да се развива процеса и във времето напред“, допълни той.

Първанов отново подчерта, че няма амбиции да оглавява обединението, а измислянето на работещата формула занапред, е задача на младите.

„Надявам се, че ДПС ще възстанови своята стабилност, както и да стане това. Там има хора мислещи, способни. Движението е, винаги съм го казвал, един от факторите на етническата стабилност в България. Те са необходими и с оглед на политическата стабилност. Тройната коалиция имаше своята стабилност, защото имаше двама души, на които винаги може да се разчита – двама лидери – Царя (Симеон Сакскобургготски, б.р.) и Ахмед Доган. Когато те даваха своята дума, тя не можеше да бъде пречупена, задмината. Дано и сега нещата в ДПС се върнат в познатите ни рамки“, коментира Първанов по повод случващото се в ДПС и като цяло в държавата.

Президентът припомни, че преговорите за създаването на Тройната коалиция не са били лесни, нито бързи. „Ние бяхме извървели този път. Това е моето послание към онези, които си мислят, че от днес за утре може да стане голяма и здрава коалиция. Ние бяхме „узрели“ за това управление далече преди да се случат преговорите и подписването на договорите“. По думите му политикът трябва да е „израснал“ преди да стъпи в парламента и да започне дебатите, не става изведнъж. Всеки млад политик трябва да извърви пътя на своите грешки, това калява. „Сега виждам много непознати хора с всеки нов състав на парламента. Това сигурно не е лошо, но се вижда, че често пъти тяхната неопитност е причина за нови, тежки проблеми в страната“, коментира Първанов.

На въпрос вижда ли държавници в днешния парламент, които биха могли да извървят пътя за създаване на успешна коалиция, президентът каза, че е по-скоро е скептичен. „Мисля, че в повечето от случаите става дума за имитационни действия за печелене на време“.

Може би е назрял моментът за ревизиране на политическия модел, коментира той по повод използвания език на улицата между политиците и демонстрацията на неуважение на институциите. „Понеже чух в последните дни, от Ваши колеги преди всичко, идеята да се ревизира политическия модел в България, искам да припомня, че през 2008 г. направих една голяма дискусия с участието на всички политически лидери, на много журналисти, политолози и тогава очертахме параметрите на тази промяна. ... Може би сега има нужда от такъв нов дебат преди изборите или преди началото на политическия сезон. И ние от обединяващото се ляво сме готови да организираме такъв дебат“, подчерта той.

Георги Йорданов е заслужил високото отличие, за което е предложен, категоричен бе Първанов. „Има едни хора в българската политика – и от дясно, и от ляво, които са останали в миналото, и като наближи кампания отново изравят овехтелите, ръждясали оръжия и започва тази битка по миналото. Искам да изкажа моето мнение, много категорично, че господин Георги Йорданов е един блестящ представител на политиката за българската култура. Такова поддакване от трибуната по-скоро нарушава авторитета на самия парламент, отколкото да направи нещо, което да спре процеса за награждаването на този голям българин“, каза президентът Първанов.

По любимата си тема за отношенията със Северна Македония той припомни позицията си, че договорът от 2017 г. е бил грешка от наша страна, „там не решихме проблемите. Това първо. Второ – не е достатъчно това да се запишат българите в конституцията на Северна Македония, ние трябваше да си браним историята. И ще я браним. Нека не си мислят в Северна Македония, че така лесно могат да ни откраднат нашите национални герои, които, разбира се, са общи. Аз от това не се отказвам, но да кажеш, че Гоце Делчев, Даме Груев или Сандански нямат нищо общо с България, това е исторически грях“, категоричен беше президентът Георги Първанов. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милан Миланов: Бузлуджа даде новото начало на левицата

Социалистите казват, че тази година на Бузлуджа се обърнали отново към идеите и принципите, към смисъла, който е събрал предшествениците на историческата поляна. Но идеята за обединението на левицата предизвика много страсти, противоречиви коментари, откровени интриги и разбира се, силно одобрение. Общественикът и привърженик на..

публикувано на 31.07.24 в 16:08

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

С тези смени и още едно-две такива неща, ако направя т, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува . Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС , ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани..

публикувано на 25.07.24 в 17:33

Рибари посочват сушата като причина за мъртвата риба в яз. "Студен кладенец" (видео)

Втора седмица водите на яз. "Студен кладенец" изхвърлят край Широко поле малки бели рибки, посочиха риболовци. Един от тях - Стоян Кирев, каза, че са видели как още от сутринта излизат направо на брега, изхвърлени от вълните. Рибките са между 7 и 10 сантиметра. Кирев отбеляза, че според рибари измирането се дължи на "рязкото спадане на..

публикувано на 23.07.24 в 11:55

Хасан Азис: Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност

Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност, заяви в ефира на БНР-Кърджали б ившият кмет на Кърджали и член на Централния Съвет на ДПС- Хасан Азис. "Ако има слаби политически партии, ние ще имаме слаба държава. Слабата държава винаги е била обект на интерес от други сили, които ще искат да употребят България за свои нужди, а ние не трябва да го..

публикувано на 16.07.24 в 11:24

Откриха най-голямата археологическа кампания на Перперикон

Най-голямата провеждана досега археологическа кампания на Перперикон беше открита днес, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на обекта. Kампанията, която ще продължи 4 месеца, е под надслов „Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?“. През настоящия туристически сезон посетителите на..

публикувано на 11.07.24 в 09:58
Комисар Сергей Заимов

Комисар Заимов: Обстановката е силно пожароопасна, граничи с екстремалната

Повишена е пожарната обстановка. Кодовете за високи температури са в жълто. Кодовете за нивата на пожароопасност граничат с нивата на екстремален, обстановката е пожароопасна. С повече от 50 на сто е ръстът на пожарите в опасния сезон в сравнение с миналата година. Най-много са тези, възникнали в жилищни имоти, а най-малко тези – в горски фонд...

публикувано на 10.07.24 в 12:01