Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: Христо Бисеров е бил принуден да си подаде оставката

Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай коментира в интервю за предаването "12+3" оставката на заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров:

Като човек, който много добре познава бившия сив кардинал на СДС, с който съм работил от 1991-ва до 2000-ата година и начина му на оттегляне от екипа на Костов и за връзките му с корпоративните кръгове около управлението на ОДС, което породи изключително напрежение и това беше причината той тогава да изпревари изключването си от СДС, и по-късно как при мен се явиха като ръководители на екип, заедно с Йордан Цонев и Камен Костадинов, на екологична партия и си предложиха експертните компетенции с всички кадри, които са част от политическия им проект при управлението на НДСВ. Естествено, аз тогава им затворих вратата. Не успяха да влязат в листите на ДПС, но по-късно, когато нашите пътища с Доган се разделиха през 2001-ва година, знам, че те сключиха това споразумение от името на екологичната партия да бъдат част от експертния екип на Доган при управлението със Симеон. По-късно, по време на тройната коалиция, те се включиха много силно в партията и Христо Бисеров оглавяваше т.нар. "българско крило" в ДПС и станаха по-големи папи от папата и претендираха, че са забравили, че са били в други политически партии. Можеше да се забележи още тогава от техните комуникации в олигархичните кръгове и експертните им взаимоотношения. Не случайно тогава Пламен Орешарски стана министър на финансите. Много други техни екипи днес присъстват както в парламентарната група, така имат и ключови позиции в МС, има нива заместник-министри и областни управители при това управление.

Според Октай Бисеров е бил принуден да си подаде оставката:

Христо Бисеров и хората около него бяха втори по власт в полето на ДПС и представляваха корпоративните комуникации от т.нар. "кръг от обръчи" на Доган. Познавайки поведението на почетния председател, някой може би наистина си е помислил, че той е в пенсия и че не всичко трябва да споделят с него. В случая Доган, както след покушението постфактум и обвини сценаристите, сега дава много силен сигнал, че никой без него не може да координира и корпоративните интереси около това управление. Бисеров са го принудили да си подаде оставката. Ако той искаше да си подаде оставката за лични или здравословни причини, си имаше елегантен начин без такива изненади от такива ключови позиции.

Според Октай Доган ще търси да привлече общественото внимание към себе си:

Няма да се учудя да се направи от негово име изявление, че той сега е разбрал за корпоративните и обръчови връзки около ДПС и консумиране на власт чрез партията му без негово знание. Той е отигравал тези ходове досега.

Октай заяви, че се притеснява за бъдещето на Лютви Местан: Няма как такива действия да се извършват от такава група хора, без да ползват гърба на формалния председател на ДПС.

Цялото интервю с Осман Октай можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна