Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

102 години от рождението на Тенеси Уилямс

Роден на юг, край Мисисипи, създател на драматургични съвършенства. Отишъл си преди 30 години и роден на този ден преди 102 години. Американският драматург Тенеси Уилямс продължава да ни изненадва не само с пиесите си, но и с открития като това колко много е мразил колегите си, в което можем да се уверим, ако отворим и прочетем някоя от все още излизащите негови биографии.
За Тенеси Уилямс, за „Стъклената менажерия”, за „Котка върху горещ ламаринен покрив” и „Трамвай Желание” говорихме в „Нашият ден” с доц. Юрий Дачев, драматург и преподавател в НАТФИЗ:
„Не е обичал колегите си Уилямс, но е бил респектиран от някои от тях. Например от Харолд Пинтър и Самюъл Бекет. По принцип театърът не е място за обич, но когато съм чел спомени на хората, които са го познавали, признавайки неговите странности, всички са говорили като за един човек, който по особен начин е много обичлив. Има и нещо друго. Тези пиеси, независимо от предубеждението, са написани от обичащ хората човек. Тенеси Уилямс отдавна се е наредил сред най-големите автори на съвремието ни.
Аз не съм поклонник на окончателните подредби, не вярвам на онези литературни и театрални историци, които подреждат творбите му твърде субективно. Аз вярвам в написаното от него и във вечните спектакли, поставяни в цял свят по негови творби. Затова му отдаваме заслуженото и говорим не само на този ден с почит и уважение за Тенеси Уилямс.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна