Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Върбанов: В центровете има около 3770 бежанци, от които 835 деца

Снимка: БГНЕС
Моята задача е Държавната агенция за бежанците да продължи своята работа, тъй като има много работа да се свърши. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" временно изпълняващият функцията на председател на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов. Според него ситуацията сега е по-добра от миналогодишната по това време, тъй като Агенцията e разрешила много проблеми, свързани с условията на настаняване и хранене на бежанците. Повишен е  и капацитетът за даване на статут.

Все още има какво да се желае и да се усъвършенства работата за ускоряване и съкращаване времето на процедурите за даване статут на бежанците. И най-вече каквото Агенцията може да свърши в началния етап на интеграцията на бежанците.

Според Върбанов в Агенцията е необходимо втрешно преструктуриране, след като е преодоляна кризата с условията за настаняване на бежанците, за да се насочат усилията към ускоряване на процедурите. Основно обаче ще бъдат пренасочвани хора от едно нейно звено в друго, сподели той.

В момента в центровете има около 3770 бежанци. Настанени са при много добри условия. Осигурено е отопление на сградите. Има перални помещения, където могат да перат бельото. Има нови кухни, които са оборудвани. Във всички центрове е осигурено храненето на бежанците. Има още свободни места и това се дължи не на намаляването на потока на бежанците. Задържането на броя им около 4000 се дължи на това, че и излизат бежанци със получен статут. Има и такива, които напускат самоволно, тъй като центровете са открити.

През декември 2013-а година потърсилите убежище са били 650, а през този месец броят им е 1285, така че потокът не е намалял, коментира Върбанов. Получаването на статут отнема различно време, като периодите обхващат от около месец до около 6 месеца, в зависимост и от страната, от която идват бежанците, сподели Върбанов.

За тази година ние се справихме добре с усвояването на средствата по Европейския бежански фонд и по-специално по спешните мерки. Срокът за усвояването им беше до края на април и ние ги усвоихме на 98,5%.

В момента са необходими средства за подобряване на условията за провеждане на занятия и на културни дейности в центровете за бежанци. Едва 29 от общо 835 деца от центровете са записани в училище. Това, според Върбанов, се дължи "основно" на желанието на родителите, които основно желаят да получат статут на бежанци и право да пътуват в чужбина за 3 месеца. Проблеми има и в нормативната ни база, призна Върбанов.

Изолиран и изкуствено създаден е бил случаят в село Калища, където децата на чужденците не бяха допуснати в училище, смята временният шеф на Агенцията за бежанците.

На всеки две седмици имаме синхронизиращи срещи с неправителствените организации. Те се отзовават на всички наши молби за помощ. И без да им искаме помощта я предлагат. Бежанците имат нужда от дарения – най-вече от топли дрехи за зимата. Това се прави от неправителствените организации, най-вече от БЧК. Могат да даряват и продукти, но не директно на бежанците, а чрез Агенцията, за да може да се контролира това, което се дава.

Интервюто на Таня Величкова с Васил Върбанов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна