Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Лесенски: Камерън купува време не само за Великобритания, но и за ЕС

Тайфур Хюсеин: Брекзит оформя нов облик на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нервността в Европейския съюз идва от неяснотата какво ще се случва без Великобритания. Засега преобладава песимистичният тон заради шока от излизането на сериозна държава като Великобритания. Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ Марин Лесенски от Институт „Отворено общество“. По думите му има два лагера в Европа, които са много различни в своята стратегия. Единият от тях е на по-нетърпеливите - около Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц и френския президент, които по-скоро искат да видят края на този процес и гърба на Великобритания.

Евродебатът след Brexit беше истински европейски дебат, но за съжаление той започва твърде късно, отчете още анализаторът, според когото Дейвид Камерън не само купува време за Великобритания, но дава и възможност и време на самия ЕС, защото до септември и двете страни ще изясняват взаимните си претенции.

Марин Лесенски допълни, че покрай по-шумните новини е останало незабелязано представянето на европейската стратегия за сигурност.

Реалистично при продължаване на досегашния курс е Великобритания да се доближи до сегашния статут на Турция, отбеляза още Лесенски, очертавайки вариантите пред Острова след излизането му от ЕС. Един от тях е т.нар. вариант „Норвегия минус“ – с достъп до вътрешния европазар, но с големи ограничения в движението на хора.

Брекзит оформя нов облик на ЕС, а проблемът с тероризма в Турция директно или индиректно може да рефлектира върху бъдещето на Европа. Това гласи паралелният прочит на събитията на Тайфур Хюсеин от българския вариант на вестник „Заман“. Той подчерта, че е в ход геополитическо пренареждане, като демонизираните Русия и Израел вече са приятелски страни за Турция, макар такова затопляне да не се е очаквало толкова бързо.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени