Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо на майка, изгубила 18-годишната си дъщеря, взриви интернет пространството


Едно писмо на майка, изгубила 18-годишната си дъщеря, взриви интернет пространството в събота вечерта. В него Силвия Димитрова от Русе обвинява за смъртта на детето си Стефани екипа от лекари на Университетската болница в дунавския град. За трагичния случай и за реакцията на лекарите разказва кореспондентът ни Ася Пенчева:
 
Близо 200 000 потребители на интернет вчера прочетоха и коментираха поста на Силвия Димитрова, в който тя разказва за смъртта на 18-годишната си дъщеря Стефани. В писменото си изявление майката обвинява лекарите на Университетската болница в Русе и ги упреква в лошо отношение към семейството и непрофесионализъм в работата.
Цялата трагедия се случва в последните десет дни на  октомври миналата година, въпреки че коварната болест е давала сигнали за присъствието си години преди това. Болките в стомаха са били обяснявани с невроза или с обикновено неразположение, за да се стигне до рак в последен стадий и разсейки в цялото тяло. Мъката на майката е голяма, но от събота вечерта тя зададе своите въпроси, на които ще търси отговори.
 
Тя беше на 10-ия етаж гастроентерология и я изместиха долу, казаха по спешност, след гастроскопия, с готовност за операция, Разписаха се, нямаше как. Операция, която не се състоя. Нали, също един от въпросите ми  - защо я смъкнаха долу като не се сътоя операция? Всяко нещо за мен е под съмнение, всички неща, които правят е едно "защо". Никой не ми дава отговори, нямаш право да питаш. Нечовешко отношение към всички. Защо криха, че детето е болно от рак? Според мен те го криеха това нещо.
 
Този случай събра на една маса девет лекари от болницата, готови да разкажат какво точно се е случило в края на октомври. Пръв в отговорите бе директорът на лечебното заведение д-р Иван Стоянов:

Това заболяване не се развива за два дена, за пет дена. Детето е било дълго време с оплаквания от коремни болки, но това заболяване не е  характерно за деца в такава възраст, пръвото, което е. Второто, което е, точно диагностиката, само задебеляването на стомашна стена не би дала информация за раково заболяване. То е трудно, абсолютно трудно доказуемо. Докато се стигне до диагнозата, обикновено вече разсейските са се пръснали из тялото.
 
Хирургът, отказал се да оперира Стефани, е д-р Симеон Симеонов:
 
Искаме да обясним, че крайният резултат хистологичен, потвърден и от аутопсията, е карцином на стомаха, с много напреднал клиничен стадий четвъри, с разсейки във всички лимфни възли и в далечните органи. Да, диагнозата "рак" не е била обявявана официално, защото няма как за 18-годишен човек да кажем, че се съмняваме, че е болен от рак, преди да излезе хистология. Казах кога я излязла - един ден преди тя да почине и тогава ние уведомихме семейството й. 
 
Според майката на 18-годишното момиче, обезболяването с морфин в последния ден от живота й, е било прекомерно и я е карало да се чувства дрогирана и неадекватна. Отговор за това решение дава д-р Лидия Стефанова, началник на Интензивното хирургично отделение.
 
Карциномните болки от метастази в прешлените са трудно поносими, затова коментарът в социаните мрежи дали сме давали морфин, или не, е бил в случая напълно резонен.
 
 Утре ще станат четири месеца, откакто семейството е изгубило единственото си дете. Те все още не са сигурни дали ако диагнозата беше поставена по-рано, момичето им щеше да успее да се пребори с болестта. Предположенията в случая са излишни.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна