Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културологът проф. Ивайло Дичев:

Живеем във век на безсрамно парадиращи с богатството и бруталното си отношение към хората управници

Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

"Аферата "Саркози" се очертава като много голям скандал. Делото в момента е най-големият възможен скандал, който аз помня във Франция." Това каза пред "Хоризонт" културологът проф. Ивайло Дичев. Той припомни, че бившият френски президент е разследван по десетина дела, по едно от които вече е осъден, има и обвинения за търговия с оръжие. Дичев проследи хронологията на събитията от времето, в което диктаторският режим на Муамар Кадафи в Либия е финансирал кампания на Саркози и посочи:


"Сега се появиха свидетели - бизнесмен, който твърди, че е пренасял куфари с пари. Абсолютно безумна история".

"Саркози е изключително съмнителна фигура във Франция. Той е от серията лидери, които определят като хитри - от типа на Тръмп и Берлускони", отбеляза още Дичев. 

Никола Саркози с вече покойния бивш либийски лидер Муамар Кадафи. Снимка: ЕПА/БГНЕС"Той започна кариерата си като военен министър. Виждахме го по телевизията на местопрестъпленията с една кожена тужурка да се кълне, че ще отмъсти за жертвите. Тип популист, който гради своята кариера върху драстични действия срещу престъпници и мигранти".

Другият забавен момент при него е, че става известен като човек, който обича да се показва със скъпи яхти, богати хора и скъпи костюми. Саркози е персонаж, който откри епохата на много богатите, парадиращи с богатството си управници, допълни проф. Дичев:

"Влизаме във век, в който ни управляват хора, които вече абсолютно безсрамно парадират с богатството, връзките и бруталното си отношение към хората", обобщи културологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени