Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В отравянето на бившия шпионин е замесен и трети агент на ГРУ, твърди руски сайт

Журналистът Янек Крупа пред "Хоризонт": Руснаците, обвинени за отравянето на Скрипал, са го следили зорко от години

| обновено на 11.10.18 в 00:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети агент на руското военно разузнаване е бил замесен в опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал в английския гпрад Солзбъри през март, предаде Ройтерс.
Агенцията се позова на разследване на руския информационен сайт "Фонтанка", който твърди, че името на агента на ГРУ е Сергей Федотов. Той посещавал Великобритания през 2016, 2017 и през тази година. Като за последно напуснал Острова на 4 март, също като останалите двама руски военни разузнавачи - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, за които британските власти са убедени, че са извършителите на покушението.

Двамата руснаци са посетили тайно Чехия през октомври 2014 година, показва разследване на чешкото радио. Пред "Хоризонт" разследващият журналист Янек Крупа заяви, че по същото време Скрипал също е бил в Чехия, а двамата руски агенти са пристигнали няколко дни преди него в страната. 

"Ние открихме, че те са били в Чешката република като служители на военното разузнаване под псевдонимите "Петров" и "Боширов". Те са били в Чехия в средата на октомври 2014 година - най-вероятно между 11-и до 16-и или 17-и октомври. По това време тук е бил и г-н Скрипал, който е имал срещи с чешкото разузнаване", каза Крупа и разясни за целта на посещението им: 

"Те са го преследвали като част от по-голям екип от руската страна, който се е опитвал да следи дейността на Сергей Скрипал. От други източници ние знаем, че Скрипал е помагал на британското разузнаване за разкриването на други агенти, работещи в определени държави - каквато е и Чешката република. Преди време стана ясно, че Скрипал е бил тук през 2012 година, а сега ние открихме, че отново е посетил страната ни през 2014. Целта на посещението му отново е била да помогне на британското и на чешкото разузнаване да осветят руски агенти. Двамата руски агенти, които по-късно отидоха в Солзбъри, са били по петите на Скрипал от много по-дълго време от това, което предполагахме досега. Вероятно са били част от екип, който следи Скрипал по целия свят“. 

“От наша гледна точка общият извод е, че руснаците са следили Сергей Скрипал много зорко от много години. Самият факт, че същите хора, които са отишли в Солзбъри, са били и в Чехия, показва, че това не е било обикновено преследване на агент, а това навежда на мисълта, че дейността на Скрипал е била много по-голяма от това, което предполагахме до момента“, коментира наличната до момента информация Крупа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна