Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Момчил Георгиев:

Изкуството помогна на много хора да преживеят по-добре изолацията

Марио Хосен ще изнесе концерт с музика на Роберт Шуман

Снимка: БГНЕС

"Всички имаме нужда от лечение на душата в тези условия и ако не напълним концертните и театралните зали, ще напълним лудниците. "Софийски музикални седмици" доказа, че публиката е зажадняла за музика, да не говорим за артистите, за необходимостта те отново да бъдат на сцената, да потекат енергиите в двете страни Това със сигурност повдига имунната система на публиката". Това каза за БНР доц. д-р Момчил Георгиев, председател на Фондация "Международен фестивал "Софийски музикални седмици". 

Новата обстановка постави всички ни на изпитание. Творците излязоха с чест от изолацията, подчерта доц. Георгиев в предаването „Нощен хоризонт“.

"Чрез виртуалната среда изкуството помогна на много хора да преживеят по-добре тази изолация. Социалната изолация не е точният термин - това беше чисто физическа и ментална изолация и връзката с кинопроизведения, с книгите, с музиката, която дойде през мрежата или през телевизорите беше изключително важно". 

Наложи се да се преформатират концертните прояви навсякъде по света, вече няма паузи по време на концертите, допълни Георгиев:

"Това наложи до голяма степен и промяна на репертоара".

Момчил Георгиев                                     Снимка: Станислава Пирчева

На 2 ноември в зала "Оборище" в София Марио Хосен ще изнесе концерт с музика на Роберт Шуман. Организатори са Фондация "Международен фестивал "Софийски музикални седмици" и Нов български университет. Концертът е посветен на творчеството на големия германски композитор Роберт Шуман. Ще участват музикантите Донка Ангъчева - пиано, Марина Димитрова - цигулар, Марта Потулска - виолистка и Лиляна Кехайова - челистка.

Марио Хосен                                                       Снимка: БГНЕС

Музиката на Роберт Шуман е изцяло вдъхновена от неговата страст. Още като малък пианото и клавирното изкуство са били много силен мотив на младия творец да инвестира часове, денонощно да репетира, което в последствие се превръща в една страст към неговата съпруга - голямата пианистка Клара Вик“, каза Марио Хосен.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна