Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменът Ружа Игнатова като аудио сапунена опера

| обновено на 28.05.22 в 11:49
Ружа Игнатова
Снимка: архив

"Рекордът" за най-голямата криптоизмама в света все още се държи от българката Ружа Игнатова. Родена в най-бедната страна от Европейския съюз, тя измисля схема, с която привлича поне 4 милиарда долара от цял свят.

И нито ФБР, нито Европол може да я открие от октомври 2017 година.

Невероятната история, документално пресъздадена от разследващия журналист Николай Стоянов, носи заглавието "OneCoin: Жената, която измами света". Още подробности в интервюто с него:

"За пръв път чух името ѝ в пролетта на 2015, малко над половин година след стартирането на "One Coin". Вложи милиони евро в покупките на ресторант "Крим", сградата на Моллов срещу парламента. Всичките лъскави събития не се случват тук, няма опит да се привлекат жертви. Тук и е бекофисът, скучните неща като маркетинг и счетоводство. Била е финансов консултант, познавала е средата.

Стъпвайки на интереса към криптовалутите тя дава просто послание – "Вече сте изпуснали този влак, предлагам ви следващия. За да постигне лукса бързо, е готова да прекрачи всички граници – морални и легални. От самото начало  "One Coin" е замислена като измама. Създадена е като пирамида. Бумът е между 2014 и 2017. Някои от хората около него изчезват, други преминават в следващи схеми. 

Тя изчезва, след като научава, че е с повдигнати обвинения. Бодигардът ѝ я придружава до Атина, откъдето се връща, след като казва, че там са я посрещнали рускоговорящи и тя го освобождава." 

В аудиопоредица я превръща "Storytel" с участието на Христо Чешмеджиев, Петя Абаджиева, Денислав Борисов и Биляна Петринска.

Феноменът Ружа впечатлява като мащаб и наглост. Завлечени са около 3,5 милиона души, решили да инвестират в измислената криптовалута. Сама е рекламирала своя продукт като шоу звезда, разказа пред Радио София Ани Клисарска, редактор в "Storytel".

В историята има всичко. Епизодите в поредицата са седем. Но аферата все още е жива.
Нищо чудно, ако се появят нови информации, поредицата да бъде продължена.

Снимка: Storytel

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!