Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Макар на хартия да има голям обем пасища на територията на страната, всъщност свободни няма"

Адв. Емилия Тончева: Абсурд е държавна политика да унищожава сектор животновъдство!

Има земеделски параграф 22, който ще струва много скъпо на цялото ни общество, смята тя

| Интервю
Снимка: БТА

Най-голямата биоферма у нас започна да унищожава животни заради ограниченото ползване на високопланинските пасища. Решението да се намали пашуването в националните паркове застрашава и други животновъдни стопанства.

Много животновъди се оказаха пред невъзможността да изведат животните си на високопланинска лятна паша, което ги постави в много тежко положение, заяви пред БНР адвокат Емилия Тончева, бивш заместник-министър на околната среда и водите.

Тя определи като "пълен абсурд" държавна политика да води до унищожаването на цял сектор като животновъдството.

Можеше да не се стигне дотук, категорична е Тончева, която припомни, че през 2023 г. е бил променен драстично режимът на натовареността на пасищата в националните паркове, което рязко е намалило броя на животните, които могат да бъдат извеждани на паша.

"През тази година рестрикцията е още по-голяма. 6 пъти по-малко животни могат да бъдат качени в националните паркове. Животновъдите са поставени в ситуация всеки да се оправя, както намери за добре."

Територията на пасищата в националните паркове е около 3%, но представена така, информацията е спекулативна. Голяма част от пасищата в общинския поземлен фонд се разпределят не много добросъвестно и са заети. Кметовете назначават комисии, които ежегодно разпределят пасищния ресурс, очерта картината Емилия Тончева.

"Макар на хартия да има голям обем пасища на територията на страната, всъщност свободни пасища няма."

В кадастралната карта много земи са обозначени като пасища, но са изоставени и неподдържани и вече не отговарят на характеристиката за пасище, допълни юристът.

"Години наред този въпрос е подценяван, пренебрегван и никой не е подхождал стратегически, търсейки разрешаването му."

МЗХ и МОСВ следва да разглеждат тези казуси съвместно, а те са в перманентно противоборство, подчерта адв. Тончева.

Голяма част от животновъдите отправиха искане към МЗХ субсидията им да бъде прекратена още тази година, отбеляза още Емилия Тончева. 

"Засегнати са именно онези животновъди, които нямат друга алтернатива. Те държат на това да имат възможност да изхранят стадата си и за тях това е по-важно от получаването на субсидията. Тя се явява вредна, защото привлича към териториите в националните паркове животновъди, които биха могли да ползват пасищен ресурс и на други места."

Има още два месеца – до октомври. Положението може да се спаси за тази година. Извън интервенциите и мярката пасторализъм, фермерите могат да подадат заявления и да им бъде разрешена високопланинска паша без прилагането на екологичната оценка, коментира Емилия Тончева в предаването "Преди всички". Необходимо е парковата администрация да разпредели пасищния ресурс, който е на разположение, по този ред, изтъкна тя.

Адв. Тончева е категорична, че е налице "земеделски параграф 22, който ще струва много скъпо на цялото ни общество".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени