Eмисия новини
от 07.00 часа

author: Joan Kolev

2024 filloi me tre jetë të shpëtuara pas një donacioni në Bullgari

Transplanti dhe riprodhimi i asistuar janë ndër arritjet më të mëdha të mjekësisë moderne. Falë transplantit të organeve, indeve dhe qelizave, që nga viti 2005 janë shpëtuar jetët e 1921 bullgarëve. Arritjet e riprodhimit të asistuar lejojnë mijëra..

11.01.24 07:30 |

Shkolla më e vjetër që funksionon në Plovdiv ka nevojë për zgjerim, por nuk mungojnë sfidat

Dy nga shkollat ​​e para në Bullgari i kemi në saje të edukatorit dhe shkrimtarit Najden Gerov . Besohet se familja e tij është më e vjetra në vendlindjen e tij në Koprivshtica .  Ai studioi në shkollën fillestare kishtare të babait të tij, pastaj..

01.01.24 08:20 |

Çfarë ishte viti 2023 për Agjencinë për Bullgarët Jashtë Shtetit

Interesant dhe plot sfida të ndryshme është viti 2023 që po shkon për Agjencinë Ekzekutive për Bullgarët Jashtë Shtetit përmes syve të drejtoreshës ekzekutive Rajna Manxhukova. Sipas saj, Agjencia ka kapërcyer akoma një pengesë tjetër për praninë e saj..

30.12.23 10:05 |

Shihni cilët ishin sektorët më të preferuar për investime në Bullgari në vitin 2023

Një nga ndryshimet kryesore në ekonominë bullgare pas krizës ekonomike botërore në vitin 2008 është se rritja ekonomike në vend filloi të orientohej nga prodhime të orientuara drejt eksportit. Një pjesë e madhe e investimeve të bëra në vendin tonë..

29.12.23 10:35 |

Viti politik 2023 – dinamik dhe plot kompromise

Tejet dinamik në aspektin politik, me një ndjenjë tolerance të pafundme ndaj gabimeve të pushtetarëve nga ana e shoqërisë. Kështu duket përgjithësisht viti 2023 me sytë e politologëve Sergej Petrov dhe Svetlin Taçev. Ne dëshmuam përmbysje politike dhe..

28.12.23 13:15 |
Foto: bgschoolvasillevski.nl

Nxënësit e shkollës të së dielës "Vasill Levski" në Hagë jetojnë me përulje për punën e Levskit

Në kryeqytetin administrativ të Holandës ndodhet edhe një Bullgari e vogël, e bashkuar rreth dy shkollave bullgare të së dielës në qytet. Po ju tregojmë për shkollën më të re prej tyre, ku patron është Apostulli i lirisë bullgare Vasill Levski. “Për ne..

28.12.23 07:20 |
Rajna Manxhukova

Drejtorеsha е Agjencisë Ekzekutive për Bullgarët jashtë Shtetit me një fjalim festiv për bullgarët në mbarë botën

Njerëzit që drejtojnë organizatat bullgare nëpër botë, çojnë fëmijët e tyre në shkollat ​​e së dielës dhe marrin pjesë në ansamblet tona folklorike janë individët që ndajnë nga koha e tyre për t'ia dhënë Bullgarisë. "Dëshira ime është që më shumë..

24.12.23 15:45 |
Foto: Shkolla bullgare e së dielës

Bullgarët në Norvegji ëndërrojnë për një linjë ajrore direkte Sofje-Oslo

Norvegjia nuk është ndër vendet që tërheqin emigrantë masivë nga Bullgaria. Megjithatë, rreth 6000 shtetas të regjistruar në ambasadën bullgare në kryeqytetin norvegjez Oslo janë shtetas bullgarë. Shumica e bashkatdhetarëve tanë në Norvegji janë të..

08.12.23 07:15 |
Ansambli Folklorik

Një ekspert softuerësh ruan dhe zhvillon traditat e një prej ansambleve folklorike bullgare më të vjetra në Gjermani

Ashtu si shumë vende të tjera evropiane, edhe Bullgaria ka qindra mijëra qytetarë të saj që kanë zgjedhur të jetojnë jashtë vendit. Përgjithësisht, mund t'i ndajmë në dy lloje - emigracion i vjetër dhe i ri. Arsyet për të përfunduar jashtë vendit,..

30.11.23 07:10 |
Foto: Arkiva

Koprivlen - jeta në një fshat bullgar në rrëzë të Pirinit

Pas luftërave ballkanike, shumë refugjatë nga Maqedonia e Egjeut u larguan nga vendet e tyre të lindjes dhe u drejtuan për në Bullgarinë e lirë. Një pjesë e madhe u vendos në rajonin Gocedelçevo, dhe një nga fshatrat me të ardhur është Koprivlen, i..

28.11.23 07:30 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна