Eмисия новини
от 21.00 часа

Tradita e festës së shopëve në qytetin Elin Pelin po vazhdon

“Festa e Shopëve” është një ngjarje e famshme, që u afirmua me historinë e saj më shumë se 50-vjeçare në qytetin që mban emrin e shkrimtarit Elin Pelin. Festa që daton nga viti 1970, përbën një triumf të vërtetë të traditës së shopëve – një grup..

15.06.22 10:42 |
Grupi „Aglea“

Kur kënga popullore është pjesë e fëmijërisë

Fëmijët tanë e duan këngën popullore, u pëlqen të jenë në skenë, të fitojnë çmime dhe duartrokitje, kjo i inkurajon dhe i motivon” – thotë Pllamena Gospodinova për nxënësit e saj në Shkollën e Arteve “Ilia Avramov” – Nova Zagora. U takuam në një..

01.06.22 12:25 |

Një përrallë e animuar ndërthur kodet e folklorit dhe qëndistarisë bullgare

Në ritmet dhe qëndismat popullore bullgare janë të koduara shumë simbole dhe mesazhe, dhe forcën e tyre magjike për të shëruar dhe për të mbrojtur populli ynë e njeh prej shekujsh. Në kërkim të një shprehjeje të re të identitetit tonë kombëtar,..

26.05.22 07:15 |

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” mbledh edhe njëherë muzikantë të përzemërt popullorë

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” është një nga ngjarjet më të shquara folklorike në vendin tonë. Zhvillohet në fshatin Slladun, të vendosur në skajin juglindor të vendit tonë, fare afër kufirit me Republikën e Turqisë. Po vjen edicioni i..

30.04.22 10:55 |

Gjuhën e përparëseve zbulon një ekspozitë në Plovdiv

Muzeu Etnografik Rajonal në Plovdiv tregon mënyrën e jetesës, mentalitetin dhe kulturën e bullgarëve nga fillimi i shekullit të XIX deri në vitet e 30-të të shekullit XX. Vizituesit e ekspozitës “Përparësja – simbol dhe apotropaik” mund t’u kënaqen..

18.04.22 07:15 |

Zheçka Sllaninkova: Nuk mund ta përfytyrojë jetën time pa këngën popullore

Zheçka Sllaninkova është krenaria e traditës së Stranxhës. Ajo është një nga këngëtaret e talentuara të kësaj krahine folklorike, të cilat kanë afirmuar dhe popullarizuar stilin e vërtetë të Stranxhës, si Magda Pushkarova , Komnia Stojanova..

05.04.22 07:15 |

Ruajtja e gjuhës amtare – misioni i bullgarëve jashtë shtetit

Më 21 shkurt shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare, themeluar në vitin 1999 nga UNESKO. Veprimtaritë e organizuara në të gjithë botën me rastin e kësaj dite kanë për qëllim të tregojnë rëndësinë e mësimit dhe shfrytëzimit të gjuhës amtare..

21.02.22 11:05 |

Baxho, bodrume, festivale kulinarie – çfarë erë ka Veriperëndimi Bullgar

Bullgaria Veriperëndimore mund të jetë ndër regjionet më të varfra në BE, por është një nga më mirë të ruajturat nga këndvështrimi natyror. Përveç kësaj akoma nuk është i prekur nga turizmi masiv. Dy janë shkaqet për këtë. Nga njëra anë, këtu..

19.02.22 14:15 |
Monumeni i Vasill Levski në Bosilegrad

Homazhe para Monumentit të Levskit në Bosilegrad

Para monumentit të Apostullit të Lirisë – Vasill Levski në Bosilegrad më 19 shkurt do të bëhen homazhe dhe do të vendosen kurora në lidhje me 149 vjetorin e vdekjes së tij dhe përvjetorin e 17-të të inaugurimit të monumentit, njofton..

19.02.22 05:45 |
Ansambli

Ansambli “Filip Kutev” shënon 70 vjetorin e tij

Ansambli Shtetëror Folklorik “Filip Kutev” me një sërë koncertesh shënon përvjetorin e tij 70 vjeçar. Tri mbrëmbje me radhë – më 18, 19 dhe 20 shkurt në Pallatin Kombëtar të Kulturës në Sofje ansambli do të prezantojë spektaklet “Fillimi”, “Rruga”..

18.02.22 06:05 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера