Eмисия новини
от 21.00 часа
Foto: Ministria e Arsimit dhe Shkencës

Një bullgar u mëson fëmijëve në Ugandë këngë dhe valle popullore bullgare

Nxënësit në Ugandë mësojnë të këndojnë këngë bullgare dhe të luajnë vallet tona popullore. Kjo falë Daniell Delibashevit, i cili krijoi një shkollë në vendin afrikan dhe ndihmon fëmijët vendas. Ai u dekorua nga Ministri i Arsimit dhe Shkencës,..

02.06.24 08:35 |

Shkencëtarët bullgarë dhe të huaj diskutojnë gjuhën bullgare në vendin tonë dhe në mbarë botën

Konferenca e vjetore Ndërkombëtare e Institutit të Gjuhës Bullgare “Prof. Ljubomir Andrejçin” pranë Akademisë Bullgare të Shkencave do të mbahet më 15 dhe 16 maj në Sofje. Sipas traditës, forumi shqyrton arritjet dhe tendencat në fushën e studimit të..

15.05.24 06:05 |
Doc. Natalija Njagollova

Doc. Natalija Njagollova nga Roma: Në Itali ka interes për të studiuar gjuhën bullgare

"La Sapienza" në Romë është një nga universitetet më të vjetra dhe më prestigjioze italiane, i themeluar në vitin 1303. Në ditët e sotme është universiteti më i madh në Evropë për nga numri i studentëve që studiojnë me kohë të plotë. Ashtu si në..

14.05.24 07:20 |

Hapet platforma BERON në internet për burimet në gjuhën bullgare

Agjencia Bullgare e Shkencave prezantoi një platformë për burimet në gjuhën bullgare në internet BERON. BERON është një shkurtim (nga shkronjat e para të Burimeve Gjuhësore Bullgare Online në bullgarisht), por gjithashtu na kujton enciklopedistin..

11.05.24 10:20 |

Seminare verore të gjuhës bullgare për të huajt edhe këtë vit

Seminari i 61-të veror i gjuhës dhe kulturës bullgare për bullgarët dhe të huajit do të mbahet nga 14 korriku deri më 3 gusht 2024 në fshatin Llozen, në periferitë lindore të Sofjes, rrëzë malit Llozenska. Seminari organizohet nga Fakulteti i..

07.04.24 08:40 |
Foto: Liceu Teorik Bullgar „Vasill Levski“

Fëmijët bullgarë në Kishinau vet zgjodhën që shkolla e tyre të mbajë emrin e revolucionarit bullgar Vasill Levskin

Në vitin 1996, në Kishinau u krijua një shkollë me mësimdhënien e zgjeruar të gjuhës bullgare. "Kështu u realizua ëndrra e brezave të tëra bullgarësh nga Kishinau - kryeqyteti i Moldavisë, për të pasur një shkollë ku fëmijët e tyre të mësojnë gjuhën..

05.01.24 07:30 |
Foto: Krasimir Martinov

Milena Selimi: Bullgarët në Shqipëri kanë nevojë për mësues dhe për vëmendje

Që nga viti 2017, minoriteti kombëtar bullgar është zyrtarisht i njohur nga shteti shqiptar dhe që nga qershori 2023, përfaqësuese e tij në Komitetin për Pakicat Kombëtare në Republikën e Shqipërisë është Milena Selimi – shkrimtare, përkthyese,..

14.11.23 07:10 |

Shtetësia bullgare do të jepet me një ceremoni të veçantë

Ata që vullnetarisht heqin dorë nga shtetësia bullgare nuk do të kenë të drejtën për rikthim, vendosën deputetët në shqyrtimin e parë të ndryshimeve në Ligjin për Shtetësinë Bullgare. Natyralizimin do ta marrin vetëm ata që nuk janë të dënuar për një..

21.09.23 13:12 |

Bullgaria dhe Shqipëria forcojnë bashkëpunimin në fushën e arsimit dhe shkencës

Universitetet bullgare dhe shqiptare do të zgjerojnë bashkëpunimin e tyre, duke zhvilluar programe të përbashkëta trajnimi për studentët dhe doktorantët, si dhe projekte të përbashkëta kërkimore, u bë e qartë në takimin e ministrit bullgar të..

08.09.23 13:47 |

Një projekt për studimin e gjuhës bullgare jashtë vendit me financim evropian

Një projekt për studimin e gjuhës bullgare jashtë vendit në kuadër të programit Erasmus+ fitoi financim në vlerë prej 250 mijë eurosh, njofton në rrjetet sociale Prof. Galja Hristozova, menaxhere e projektit. Nisma është e Universitetit të Lirë të..

04.08.23 16:29 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна