Eмисия новини
от 21.00 часа

Web Amazon Services sponsorizojnë dhe do të bashkëpunojnë me Institutin INSAIT

Amazon Web Services dhuron 1 milion dollarë për Institutin e Shkencave Kompjuterike, Inteligjencës Artificiale dhe Teknologjive (INSAIT) në Universitetin e Sofjes, njoftoi Ministria e Arsimit. Financimi sigurohet për shkak të performancës së lartë të..

14.12.23 13:33 |

Një projekt etnografik i Akademisë Bullgare të Shkencave gjurmon lidhjet njeri – shoqëri – natyrë

Si e imagjinojmë jetën tonë, mënyrën e jetesës, jetesën pranë territoreve të mbrojtura natyrore dhe si dukeshin këto rezervate 100 vjet më parë, para masave mbrojtëse të ndërmarra nga institucionet - tema është objekt i hulumtimit shkencor nga një..

13.10.23 07:15 |

Fjala “Bullgaria” është më e përdorura në mediat bullgare

Fjalët që shënuan vitin 2022 janë "luftë", "inflacion", "zgjedhje" dhe "Ukraina". Këtë e tregon vota e audiencës në hulumtimin në shkallë të gjerë të realizuar nga platforma e shkrim-leximit “Si shkruani?”. Pas tyre në dhjetëshen e parë janë..

23.01.23 10:09 |

Konfirmohet nga shkencëtarët bullgarë: bimët mund të “bisedojnë” me ne dhe me njëra-tjetrën

Bimët nuk janë atribute të thjeshta dekorative në shtëpi dhe kopsht. Ata janë krijesa natyrore të gjalla dhe madje “të ndjeshme”. Përveçse janë të bukura dhe të këndshme për syrin dhe shpirtin, ata mund të ... “flasin” dhe madje të komunikojnë me..

17.01.23 07:15 |
Aleksej Zhallov

Bullgarë janë hulumtuesit e parë që eksplorojnë dhe përshkruajnë shpellat e Shqipërisë

Një pjesë e rëndësishme e historisë së speleologjisë bullgare janë ekspeditat kërkimore të shkencëtarëve tanë në Shqipëri. Ata filluan që në vitin 1992 dhe tashmë vazhdojnë për 30 vjet. Gjatë kësaj kohe, vendi ballkanik u vizitua nga 405..

20.11.22 13:15 |

Bullgarët që gërshetojnë role të ndryshme në jetë, më lehtë gjejnë rrugëdalje nga krizat

“Nuk kemi shembuj të mirë për menaxhimin e krizave në vendin tonë nga ana e institucioneve. Shpesh përpjekjet për t’u marrë me pasojat e krizave kanë të bëjmë me ndjenjën për masa jo adekuate dhe ndarjen jo të drejtë të resurseve.” Këtë e thekson..

25.10.22 07:15 |

Festivali i Sofjes hap dyert për dimensionet e panjohura të shkencës

Edicioni i 12-të radhazi i Festivalit të Shkencës në Sofje mbahet më 8 dhe 9 tetor 2022 në Sofja Teh Park me pjesëmarrjen e shkencëtarëve bullgarë dhe të huaj. Programi i këtij viti përfshin diskutime, demonstrime dhe punëtori interaktive...

08.10.22 11:45 |
Muzeu Etnografik Kombëtar

Një ekspozitë paraqet trashëgiminë kulturore bullgare jashtë vendit

Shkencëtarët nga Instituti i Etnologjisë dhe Folklorit me një Muze Etnografik në Akademinë Bullgare të Shkencave kanë vizituar dhe studiuar dhjetëra vende në Turqi, Greqi, Republikën e Maqedonisë së Veriut, Serbi, Rumani, Shqipëri, Rusi, Itali, Hungari..

10.08.22 06:05 |

Antarktida dhe banorët e saj të padukshëm nxisin interesin e shkencëtarëve të rinj bullgarë

Antarktida frymëzoi shumë zbulime gjeografike në të kaluarën. Antarktida është një rajon që përfshin kontinentin e Antarktidës dhe ujërat dhe territoret ishullore të Oqeanit Jugor, ose rreth 20 për qind të Hemisferës Jugore. Bullgaria vendosi një..

26.05.22 13:53 |

Prototip i shkrimit të lashtë dhe thesar antik monedhash janë ndër zbulimet e vitit 2020

Pavarësisht nga fillimi i vonuar i sezonit arkeologjik në vitin 2020 për shkak të pandemisë, më shumë se 100 projekte u financuan nga shteti. Përveç kësaj, gjatë gërmimeve shpëtuese arkeologjike në lidhje me ndërtimin e autostradave dhe rrugëve, si..

23.02.21 08:05 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна