Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Станимир Хасърджиев: Само един непротектиран полов акт може да означава зараза с хепатит В

В Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит специалисти алармираха, че една четвърт от чернодробните трансплантации се дължат на хепатитни инфекции. Три основни вируса причиняват хепатит - А, В и С. Те са различни и начините за предпазване..

обновено на 28.11.16 в 11:02
Солниците вече са забранени в ученическите столове

Храната може да е вкусна, но и по-здравословна - с по-малко сол и добавени захари

България е на едно от най-незавидните места в ЕС по наднормено тегло и затлъстяване, включително и при децата. Необходими са общи усилия срещу факторите, които допринасят за това – подчертаха от българските здравни институциина Национална конференция,..

публикувано на 28.11.16 в 10:55
Проф. Георги Чернев

Проф. Георги Чернев: Добре е да се чувстваме харесвани, но по-важното е да сме живи и здрави

Когато нещо ви притеснява, не бива да отлагате посещението при лекар. Често пъти, когато вече имате явни симптоми за аномалия по кожата или заболяване – тогава вече има промени, които трудно стават обратими или са трудно лечими. Това се потвърждава..

публикувано на 21.11.16 в 14:51
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Трябва да се спазват правилата за имунизации

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) разпространи консенсусно становище с препоръки и предложения, свързани с ваксинопрофилактиката. Сред предложенията са: - По-активни действия за утвърждаване ролята на..

публикувано на 19.11.16 в 13:10

Възможности за приложение на музикалната психотерапия представят на еднодневен форум

Тази седмица започна със специален концерт за отбелязване на Европейския ден на музикотерапията. В понеделник вечерта в Столичната библиотека (Мраморно фоайе) публиката чу изпълнения на камерния ансамбъл при Българска асоциация по музикотерапия (БАМ)..

публикувано на 19.11.16 в 10:10

За какво трябва да следим кожата си?

110 души преминаха през дерматологичните кабинети в поликлиниката на Военномедицинската академия в рамките на кампанията за безплатни прегледи за рак на кожата. При нито един пациент от преминалите профилактичните кожни прегледи не е установен..

публикувано на 15.11.16 в 14:23
Проф. Цветалина Танкова

Проф. Цветалина Танкова: Стресът и храната са провокиращи фактори за диабет

Всеки пети човек с наличие на рисков фактор развива диабет, е показало проучване на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология към Медицинския университет в София. Изследването е обхванало 4500 души.  По повод Световния ден..

публикувано на 12.11.16 в 12:20
Д-р Николай Хубанов

Против бяс ваксинират в Александровска болница

От около 2 седмици в Списъка на лечебните заведения, където се извършват редки целеви инунизации, отпадна Първа градска болница и това означава, че например противобясна ваксина вече се поставя в Спешното отделение на Александровска болница . То се..

публикувано на 08.11.16 в 15:13

Кафе и ядки, медитация и движение на слънце ви осигуряват дълголетие

Кои са най-важните фактори, които биха ни помогнали да живеем по-дълго и здравословно? Според Санджив Чопра те може да се сведат до 5 - кафето, ядките, спортът и медитацията и витамин D . Защо е така той обяснява с помощта на журналиста..

публикувано на 07.11.16 в 14:51

"МОвембър" напомня на мъжете над 50 за преглед при уролог

Ноември е месецът на Световната кампания Movember , която провокира всеки мъж да си пусне мустак. Това е месецът за борба с рака на простатата. Самата дума „МОvember“ е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак - „Mo“ и месец ноември..

публикувано на 07.11.16 в 12:03