Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родина зад граница

Снимка

Новата рубрика по Радио София „Родина зад граница“
има за цел чрез средствата на медията да отвори публичен интеграционен форум за хората, които са избрали България за свое убежище, тъй като техният образ е демонизиран и митовете за различията обсебват панически българското общество.

Чрез поредица от очерци ще обсъждаме темата как обществото и институциите да познават и комуникират хората, получили международна закрила в нашата страна.

Чрез представяне начина на живот на мигрантите у нас, на техния бит и културни ценности ще акцентираме върху социалната среда и мястото им в местните общности.

Друг акцент в реализирането на проекта е да проверим дали съществува дискриминация спрямо бежанците, от какво имат нужда в нашата страна, от какво са застрашени и какви са възможностите за гарантиране на човешките права у нас.
Искаме да провокираме позитивна промяна на обществените нагласи спрямо бежанците и мигрантите в България като разгърнем техния  народопсихологичен образ, да пресъздадем автентични и неподправени разкази за бежанците, да преобърнем консервативните страхове в нашето общество и вместо да сочим с пръст тези хора, да им подадем ръка, тъй като те са избрали нашата страна за Родина зад граница.

Рубриката се излъчва всяка събота след новините в 12 ч. по Радио София.
Проектът се осъществява в колаборация с Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България и е финансиран от Българския фонд за жените.

Публикации

"Отвъд различията" - да отворим очите си за красотата и многообразието

Изкуството е универсален език, който не познава граници. Вдъхновено от различни култури, то ни доближава един до друг, за да отворим очите си за красотата и многообразието на този свят. Това послание отправя онлайн изложбата „Отвъд различията“. Тя е по..

публикувано на 25.06.20 в 19:27

Трафикът и недохранването - най-честите нерешени проблеми с бежанците

В навечерието на Международния ден на бежанеца (20 юни) Агенцията на ООН за бежанците подготвя доклад с глобални тенденции , който представя статистика и актуалната ситуация за бежанците по света. За 2019 г. докладът показва,че близо 1..

публикувано на 18.06.20 в 15:51

Намаляват молбите за бежански статут

Борислав Грозданов , специалист "Връзки с обществеността" в Представителството на Върховния комисариат на бежанците обърна внимание на генерализирането на образа на бежанците в медиите, предизвикващ негативни асоциации. Той даде пример с национално..

публикувано на 10.02.20 в 15:00

Гражданският сектор има по-голямо доверие сред бежанците, отколкото държавата

Българската платформа за международно развитие обединява 23 организации, които работят в областта на развитието. Практиката в страните членки на ЕС е във всяка една от държавите на Стария континент да има една обединяваща структура. Организацията е..

публикувано на 17.12.19 в 17:17

Хала от Ирак: В България усетих, че съм свободна

Хала от Ирак е на 35 години. В България е от 6 години, заедно със семейството си. Тя се чувства интегрирана, дори участва в различни проекти на неправителствени организации. Преди време организацията "Meeting Points" създадоха стенопис на..

публикувано на 21.11.19 в 12:30

"Мулти култи колектив" започват национална кампания "Мигранти с таланти"

"Мулти култи колектив" решават да изведат на преден план талантите на мигранти и бежанци в нашата страна, чрез национална тригодишна медийна кампания. Тя ще се реализира по проект към Норвежката програма. Тази кампания няма да коментира..

публикувано на 20.11.19 в 12:38

Най-голям остава проблемът с жилищното настаняване на бежанците у нас

Партньорска среща "Медиите и интеграцията на бежанците в България" , организирана от Агенцията за бежанците на ООН, Мулти култи Колектив и Българския съвет за бежанци и мигранти изведе на преден план проблеми с интеграцията на бежанците и..

публикувано на 31.10.19 в 17:09

Защо социалната работа с бежанци и мигранти изисква образователен ценз

Магистърската програма "Социалната работа с бежанци и мигранти" на Факултета по педагогика на Софийския университет е единствена в България, предлагаща специализирана подготовка за тази целева група. Обучението е различно  от популярната специалност..

публикувано на 24.09.19 в 17:38

Пеперуда довежда Рагда от Палестина в България

Рагда от Палестина влиза в Родина зад граница днес. Тя е на 31 години. Любовта към мъжа на живота и я води в България. Историята ѝ звучи като приказка, в която като знак на съдбата се явява една пеперуда между тях. Младата жена е далеч от родината си,..

обновено на 30.08.19 в 20:32
Снимка: EPA / BGNES

Два пъти повече са бежанците за последните 20 години

Броят на хората, бягащи от преследване и военни конфликти, е достигнал 70.8 милиона през 2018 година, показва годишният доклад „Глобални тенденции“ 2018 на Агенцията на ООН за бежанците. Броят им е два пъти повече от нивото отпреди 20 години, с..

публикувано на 13.08.19 в 10:42