Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родина зад граница

Снимка

Новата рубрика по Радио София „Родина зад граница“
има за цел чрез средствата на медията да отвори публичен интеграционен форум за хората, които са избрали България за свое убежище, тъй като техният образ е демонизиран и митовете за различията обсебват панически българското общество.

Чрез поредица от очерци ще обсъждаме темата как обществото и институциите да познават и комуникират хората, получили международна закрила в нашата страна.

Чрез представяне начина на живот на мигрантите у нас, на техния бит и културни ценности ще акцентираме върху социалната среда и мястото им в местните общности.

Друг акцент в реализирането на проекта е да проверим дали съществува дискриминация спрямо бежанците, от какво имат нужда в нашата страна, от какво са застрашени и какви са възможностите за гарантиране на човешките права у нас.
Искаме да провокираме позитивна промяна на обществените нагласи спрямо бежанците и мигрантите в България като разгърнем техния  народопсихологичен образ, да пресъздадем автентични и неподправени разкази за бежанците, да преобърнем консервативните страхове в нашето общество и вместо да сочим с пръст тези хора, да им подадем ръка, тъй като те са избрали нашата страна за Родина зад граница.

Рубриката се излъчва всяка събота след новините в 12 ч. по Радио София.
Проектът се осъществява в колаборация с Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България и е финансиран от Българския фонд за жените.

Публикации

Толерантното отношение е най-важното условие за бежанците, търсещи работа в България

"Каритас" проведе четвърта поредна трудова борса за свързване между потенциални работодатели и търсещи закрила хора у нас. Кариерният център работи вече трета година по програма за заетост. Бизнес секторите, които най-често се интересуват от бежанци..

публикувано на 26.06.19 в 13:26

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

Видеоклипове разбиват митовете за бежанците

По повод Световния ден на бежанеца Агенцията на ООН за бежанците пуска от днес по екраните в столичното метро и на дисплеите в трамваи с номера 1 и 7 тематични клипове, с които се развенчават митове за бежанците, които са изведени в топ 5 след проучване на..

публикувано на 17.06.19 в 17:05

"В долината на мечките" - тренингова програма за справяне с травмата при деца и жени бежанци

През 2017 година НБУ, в колаборация с институти от нашата страна, Германия и Финландия, разработват програма за първа помощ на травматизирани деца бежанци и техните майки, т.е това е стабилизационен план, който обхваща семействата на бежанците до..

публикувано на 20.05.19 в 17:37

Бежанците в България и по света - живот в статистика

52% от бежанците по света са деца. В България 33% от децата, потърсили закрила през 2018 г., са получили бежански статут. Върховният комисариат на ООН за бежанците публикува данни за хората, търсещи закрила във връзка с посещението на папа Франциск в..

публикувано на 07.05.19 в 14:30

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

Бежански истории от първо лице в "Родина зад граница"

В продължение на почти три месеца всяка събота след обедните новини ви срещахме с хора, избрали България за свое убежище, представяхме ви също институции и организации, подпомагащи бежанците, но и съдействащи за преодоляването на негативните..

публикувано на 01.04.19 в 14:53
Нина Шишева е един от студентите в магистърската програма

Нова магистърска програма създава кадри за работа с бежанци

Нова магистърска програма "Социална работа с бежанци и мигранти" започва от началото на учебната 2018/2019 година във Факултета по педагогика на СУ "Св. Климент Охридски“. Магистърската програма се реализира с подкрепата на Представителството на Върховния..

публикувано на 01.04.19 в 14:21

Даян Шаер и нейната българо-сирийска история

Даян Шаер е млада писателка. Баща й е сириец, майка ѝ българка. Написва романа си "Има ли места в рая", за да отдаде почит на сирийските си роднини и го посвещава на баща си, за да му бъде по-лесно да приеме случващото се в Сирия. Баща ми е пристигнал в..

публикувано на 25.03.19 в 14:46

България - красива и мирна страна в очите на едно иракско семейство

В това издание на рубриката, представяща историите на хора със закрила в България, ви срещаме с малкия Джалил и двете му сестри Сахар и Урут. Те бягат от Ирак заради войната. В страната ни първо идва баща им с един от по-големите им братя, след което..

публикувано на 18.03.19 в 11:07