Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родина зад граница

Снимка

Новата рубрика по Радио София „Родина зад граница“
има за цел чрез средствата на медията да отвори публичен интеграционен форум за хората, които са избрали България за свое убежище, тъй като техният образ е демонизиран и митовете за различията обсебват панически българското общество.

Чрез поредица от очерци ще обсъждаме темата как обществото и институциите да познават и комуникират хората, получили международна закрила в нашата страна.

Чрез представяне начина на живот на мигрантите у нас, на техния бит и културни ценности ще акцентираме върху социалната среда и мястото им в местните общности.

Друг акцент в реализирането на проекта е да проверим дали съществува дискриминация спрямо бежанците, от какво имат нужда в нашата страна, от какво са застрашени и какви са възможностите за гарантиране на човешките права у нас.
Искаме да провокираме позитивна промяна на обществените нагласи спрямо бежанците и мигрантите в България като разгърнем техния  народопсихологичен образ, да пресъздадем автентични и неподправени разкази за бежанците, да преобърнем консервативните страхове в нашето общество и вместо да сочим с пръст тези хора, да им подадем ръка, тъй като те са избрали нашата страна за Родина зад граница.

Рубриката се излъчва всяка събота след новините в 12 ч. по Радио София.
Проектът се осъществява в колаборация с Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България и е финансиран от Българския фонд за жените.

Публикации

Българки помагат на бежанки да "напишат" книгата на своя живот

Фондация “За децата в риск по света” е сред организациите, които подпомагат уязвимите деца, живеещи в маргинализирани общности, каквито са и децата от бежански семейства. Работим в България от девет години и вярваме, че всяко дете може да се развие и то..

публикувано на 04.12.18 в 15:34
Рикардо Ибрахим (в средата) заедно със сестра си Линда и Амджад Джад

Рикардо Ибрахим - разказвачът на бежанските истории

... Иска ми се да можеш да си спомниш Хомс като мен, Меруан. В стария град, кипящ от живот, имаше джамия за нас мюсюлманите, църква за нашите съседи - християни и огромен сук, където всички се пазаряхме за златни медальони и пресни продукти или булчински..

публикувано на 26.11.18 в 10:38

Линда Ауанис: Образованието е оръжието на една жена

В предаването “Родина зад граница” ще ви срещнем с Линда Ауанис , една от първите жени, получили статут на бежанец в България. Линда е родена в Ирак, където завършва и образованието си. В България е от 1994 г. Преминала през тежки житейски изпитания и..

публикувано на 19.11.18 в 10:54

Борислав Грозданов: Бежанците не идват тук по свое желание, а защото бягат от война

Да изгражда система за закрила, съобразена с международните стандарти и социално подпомагане на нуждаещите се, са основните цели на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Специализираната агенция е създадена на 14 декември 1950 г. и се появява..

публикувано на 12.11.18 в 10:48

БЧК в помощ на бежанците

Близо 3 хиляди души, предимно със статут на бежанци или хуманитарен статут, са получили подкрепа от БЧК през последните 9 месеца. Общият брой на подпомогнатите обикновено надвишава броя на посещенията, тъй като при едно посещение бежанците често получават..

публикувано на 05.11.18 в 11:45

Българският език - преодолимото препятствие за бежанците, които остават в България

Една от дейностите за подпомагане на социалната и икономическа интеграция на хората, които получават статут на бежанец или хуманитарен статут, е изучаването на български език. Огромна роля тук има и Българският червен кръст (БЧК). Самостоятелно,..

публикувано на 29.10.18 в 08:33

Да подадеш ръка навреме

18 хиляди души получават статут на бежанци в България в периода 2013 – 2017 г. Голяма част от тях не остават у нас, а се насочват към други държави. Тези, които избират страната ни за свой временен или постоянен дом, се нуждаят не просто от подслон, но и..

публикувано на 22.10.18 в 12:16

България като възможност в очите на сириеца Милад

Как вижда страната ни един млад сириец, трудно ли е да започнеш бизнес и да си намериш приятели. За това разказва сириецът Милад , който от близо три години и половина живее в България заедно с родителите и голямото си семейство. В България е и брат му,..

публикувано на 15.10.18 в 09:53

Държавната агенция за бежанците в помощ на най-уязвимите

Как приемаме бежанците и какви са възможностите за гарантиране на човешките им права у нас - отговорите потърсихме от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет, чиито основни функции са свързани с приема, настаняването, регистрацията и..

публикувано на 08.10.18 в 18:19

Рим Ханна от Ирак и нейната щастлива българска история

Днес ще Ви разкажем историята на Рим Ханна от Ирак. Ако трябва да се придържаме към точните определения - Рим не е бежанка, но България е нейна втора родина. Идва в страната ни напълно легално с виза още през 1996 г. Причината е единият й брат, който..

публикувано на 01.10.18 в 12:23