Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета и рок група с общ концерт във Видин

Снимка: Полина Тодорова

Симфоничен оркестър и рок група ще свирят заедно за първи път на видинска сцена. Концертът е по идея на Симфониета Видин, която ще изпълни хитове на легендарни групи като Дийп Пърпъл, Куийн, Лед Цепелин, Бийтълс, АББА, Пинк Флойд, заедно с Формация "София". Аранжиментите и адаптацията за симфоничен оркестър са на главния диригент на симфониетите във Видин и София- Свилен Симеонов.

Идеята е отпреди две години. Реализацията й започва преди няколко месеца, за да се случи тази сряда във видинската Спортна зала, обясни диригентът:

Обсъждахме преди година с господин Мирослав Кръстев по-различни програми, включващи и романтизъм, и българска музика, и всичко останало, което да поднесем на меломаните на Видин. Тогава решихме да направим това, което ще се състои - най-популярните и любими мелодии от нашата младост. Това са хитови парчета на най-известните групи и на класиката в рока - Дийп Пърпъл, Лед Цепелин, Бийтълс, АББА, която е повече тип поп музика... Това са 12 много, много известни състава, с които сме откърмени. Хитови парчета между 70-те и 80-те години на миналия век. Голямо е предизвикателството, защото познатите пиеси и слушани във вариант рок група и певци сега ще бъдат обогатени със симфоничен оркестър. Звучат прекрасно...

Премиерата на част от програмата е представена през февруари в София. Симфониета София и Формация "София" участват в нея, а залата едва побира публиката.

Крещяха, викаха, пяха, танцуваха. На премиерата дойде моят приятел Джон Крос, който е виден рок изпълнител, певец, бас китарист, аранжор, композитор, носител на няколко "Грами"... Та той беше на концерта и не се стърпя, включи се на две от парчетата... Просто се включи, поиска микрофона, запя, както и през цялото време публиката пя.

Свилен Симеонов очаква същия ефект и на концерта във Видин:

Призовавам ги да дойдат, да слушат, да се насладят, да пеят, да викат, да скачат, да пляскат и да танцуват- всичко, позволено от закона и от моралните етични норми, е разрешено на нашия концерт.

Пианистът на Формация "София" Калин Жечев и вокалистката Яна Чакалска ще се срещнат с видинската публика за първи път. И двамата идват с положителна нагласа и очакват концертът във Видин да бъде още по-добър:

Рок и класика - най-хубавата комбинация, всички знаем. За първи път ще бъда на видинска сцена, с прекрасни очаквания съм..., каза Калин Жечев.

За мен е огромно удоволствие да съм във Видин. За мен също е първо посещение в професионален план и имам огромното щастие и късмет да го споделя с тези прекрасни музиканти в този интересен проект. Веднъж имаме подобен експеримент, много успешен със Симфониета София. Повторението е майка на знанието, така че всеки път ще бъде все по-добре и по-добре, категорична е Яна Чакалска.

Първият концерт на симфоничен оркестър и рок група във Видин ще се състои днес, 16 март, от 18:00 часа. Мястото- Спортна зала "Фестивална".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Това реши правителството на редовното заседание. Промяната влиза в сила от тази учебна година, бележките за..

публикувано на 13.03.24 в 16:51

Sunheart с нова песен „Никога повече“

Станислава Христова по-известна като Sunheart, представи новата си песен „Никога повече“. „Тази песен излезе от сърцето ми, от моя личен житейски път“, каза за Радио Стара Загора певицата. Слушателите са тези, които могат да направят..

публикувано на 14.11.23 в 16:15

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19