Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

СнимкаВ Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на България като застрашен от изчезване вид. Култивирането на билката е един от добрите начини да се опазват естествените находища- нещо, което за щастие вече се прилага в Странджа. Растението вирее на бедни, каменисти почви и с отглеждането му могат да се усвояват запустели и непригодни за други видове почви. С този природосъобразен бизнес от година се е заел Киро Проданов,  създавайки разсадник за кримски чай със стотина растения. Според него, вече има голям интерес към посадъчния материал, който произвежда  и макар и за малко бройки, запитванията са от цялата страна. Някои клиенти дори имат намерение да го отглеждат в саксии в домовете си. Хората в този южен край на България казват, че от тази билка минава всяка болежка. Това многогодишно тревисто растение съдържа над 20 микроелемента  и минерали, цъфти от юни до август, а беритбата може да продължи и през ранната есен. Доц. Нели Грозева от Тракийския университет съветва да се бере само тази част, която се намира до 25-30 см. от цветовете надолу. Отрязва се във сухо време и се суши на сянка. Лекува чернодробни, бъбречни заболявания, регулира кръвното, активен антиоксидант, стимулира физическата и умствена работоспособност, забавя процесите на стареене. При култивиране цъфти по- обилно и за по-дълъг период от време. Поради разрастване на бизнеса в разсадника на Киро Проданов тази година подготвят  и слънчева сушилня, с тенденция  броят им да стане поне 3. Идеята на бизнесмена е да продава не само посадъчен материал, но и готов продукт , за което не се изискват много средства. Употребата на билки, според Киро Проданов, е задължително част от здравословния начин на живот  на съвременния човек. Култивирането на това растение може да захрани цяла една биологична аптека, запазвайки останалите находища в природата и давайки поминък на хората от района. Единственото условие е да познаваме билките и да ги използваме рационално.


За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu

Още от категорията

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Стръковете на кои билки се събират през месец юли, какви са правилата за брането и съхранението им, как се опазват естествените има находища, за лечението на кои заболявания се използват

Билките не натрупват еднакво количество полезни вещества през цялата година, важно е да знаем кога и как се събират,  за да бъдат най-полезни. Различните части на радтението могат да съдържат различни вещества или имат различно действие и затова трябва..

публикувано на 07.08.14 в 16:12

Отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло - възможност за бизнес и препитание на хората от Розовата долина

България за трета поредна година е най-големият производител в света  на лавандула и лавандулово масло, изпреварвайки Франция. Качествата на нашия продукт са известни и за това е търсен на международните пазари. Благодарение и на уникалните..

публикувано на 01.08.14 в 14:04

Генерал-майор Никола Грозданов - последният войн на царя и отечеството в Стара Загора

Събеседник: Ангел Динев – директор на РИМ - Стара Загора Един генерал-майор от Българската армия всеки ден изкарва малката си масичка пред Универсалния магазин в центъра на Стара Загора и предлага на съгражданите си лотарийни билети,. Така поне са..

публикувано на 01.08.14 в 12:43