Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония”. От пациентската организация настояват да се създадат условия, за да бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, както и да се създаде действаща национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация.

Мангъров алармира, че проблемът с донорството и трансплантациите в България продължава да се неглижира.

По данни на пациентската организация до месец октомври 2018 година са починали петима белодробно нуждаещи се пациенти, като след смъртта на двама от тях здравният министър пое ангажимент веднага ще започне работа за решаването на проблема. Осем месеца по-късно само един българин е включен в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Според Тодор Мангъров липсата на национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да се предоставят на Евротрансплант органи, които не могат да се трансплантират в България. Само по този начин държавата ни ще има шанс да стане реална част от тази организация. През тази година няма подаден нито един орган към Евротрансплант.

По думите на Мангъров четирима пациенти са потърсили възможност за трансплантация в чужбина без помощта на държавата, като трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия, недостъпна в България.

Ако всички условия на пациентската организация не бъдат изпълнени или здравният министър не подаде оставка до 17 септември, то от следващия ден председателят на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония” Тодор Мангъров ще обяви безсрочен протест пред Министерство на здравеопазването до решаване на проблема.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Тодор Мангъров.

Още от категорията

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта

Еволюцията в природата не спира, а коронавирусът е пример как човечеството не е готово все още бързо да се противопостави на такива нововъзникващи инфекции. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора/БНР вирусологът проф.д-р Радка..

публикувано на 20.02.20 в 16:18

Създават нов център за социалнозначими заболявания

Oбщинcĸият cъвeт в Cтapa Зaгopa дaдe cъглacиeтo cи общинaтa дa yчacтвa в yчpeдявaнe нa cдpyжeниe c нecтoпaнcĸa цeл в oбщecтвeнa пoлзa. Taĸa щe имa възмoжнocт дa ce ĸaндидaтcтвa c пpoeĸтнo пpeдлoжeниe пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „Инoвaции и..

публикувано на 15.02.20 в 13:05

Колко висока е цената на успеха!

Замисляли ли сте се защо едни хора успяват в живота и кариерата, а други не?Всички познаваме високообразовани и висококвалифицирани хора, които са неуспели в живота. И всички сме чували за хора, отпаднали от училище, които са свръхуспели като..

публикувано на 04.02.20 в 15:26

Въвеждат 3D-мамографията в Стара Загора

Специалистът по образна диагностика д-р Любомир Трифонов въведе дигиталната томосинтеза на територията на Стара Загора - единственото извънстолично място, където се използва този иновативен метод. Томосинтезата съчетава томография и мамография под..

публикувано на 01.02.20 в 12:43

Въвеждат роботизираните операции

Въвеждането на роботизираните операции в лапароскопската хирургия е въпрос на време, за да се случи и в България. Това коментира за радио Стара Загора хирургът от болница „Тракия“ д-р Михаил Цировски. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ той..

публикувано на 25.01.20 в 12:50

506 бебета в болница „Тракия“ за 2019-та

506 бебета са се родили в болница „Тракия“ през 2019 година. Те са с 17 по-малко в сравнение с предходната 2018 година, съобщи за радио Стара Загора началникът на АГ отделението д-р Калина Пиперкова. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ тя..

публикувано на 18.01.20 в 12:58

Нови технологии за извличане на стволови клетки

Две нови услуги за извличане на стволови клетки при раждането на дете вече се предлагат от началото на годината във Великобритания. Едната услуга е за взимане на проби от плацентата, а другата от амниона. Предстои новите услуги да бъдат одобрени и..

публикувано на 17.01.20 в 07:40

Ежегодната кръводарителска акция на болница "Тракия" е на 16 януари

Ежегодната кръводарителска акция на болница „Тракия“ ще се проведе на 16 януари. В сградата на лечебното заведение, служителите на Районния център по трансфузионна хематология ще открият специален пункт, в който между 8,30 и 11 часа всеки, който иска..

публикувано на 14.01.20 в 09:50

Логопедът Ива Александрова: Все по-чести са случаите на деца след три години, които не говорят

Най-притеснителното в последните години са деца, навършили три години, които не говорят или говорят бебешки. Това каза за радио Стара Загора логопедът Ива Александрова.  Един родител трябва да обърне внимание, ако детето му, до година и три месеца, не..

публикувано на 12.01.20 в 12:05

2020-та – годината на сестрите и акушерките

30 хиляди медицински сестри и 4 хиляди акушерки не достигат в България, а светът се нуждае от още 9 милиона здравни специалисти. Затова и настоящата 2020 година е обявена за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Това..

публикувано на 11.01.20 в 13:09