Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония”. От пациентската организация настояват да се създадат условия, за да бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, както и да се създаде действаща национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация.

Мангъров алармира, че проблемът с донорството и трансплантациите в България продължава да се неглижира.

По данни на пациентската организация до месец октомври 2018 година са починали петима белодробно нуждаещи се пациенти, като след смъртта на двама от тях здравният министър пое ангажимент веднага ще започне работа за решаването на проблема. Осем месеца по-късно само един българин е включен в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Според Тодор Мангъров липсата на национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да се предоставят на Евротрансплант органи, които не могат да се трансплантират в България. Само по този начин държавата ни ще има шанс да стане реална част от тази организация. През тази година няма подаден нито един орган към Евротрансплант.

По думите на Мангъров четирима пациенти са потърсили възможност за трансплантация в чужбина без помощта на държавата, като трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия, недостъпна в България.

Ако всички условия на пациентската организация не бъдат изпълнени или здравният министър не подаде оставка до 17 септември, то от следващия ден председателят на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония” Тодор Мангъров ще обяви безсрочен протест пред Министерство на здравеопазването до решаване на проблема.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Тодор Мангъров.

Още от категорията

Болница „Тракия“ разширява дейността си

Плановете на ръководството на болница „Тракия“ са в близко бъдеще да разширим дейността си с разкриването на нови отделения в нова сграда. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ основателят на болницата Иван..

публикувано на 04.04.20 в 12:55

Мезотерапия за по-млада кожа

Промяната в сезоните предразполага по-специални грижи за поддържане на здравословен вид на кожата. С намаляването на зимните студове и преминаването към по-топло и слънчево пролетно време кожата ни се нуждае от промени от гледна точка на грижите,..

публикувано на 28.03.20 в 13:30
Славомир Славов, психолог

Психолог: Чувството за заедност е ключът към справянето с кризата

Спазването на медийна хигиена и да се занимаваме с неща, които носят приятни преживявания са фундаментите, чрез които можем да намалим тревожността в условия на извънредни обстоятелства, каквито са пандемията и извънредното положение. Това каза за..

публикувано на 23.03.20 в 09:50

До средата на май коронавирусът трябва да отшуми

За 10 седмици коронавирусът трябва да отшуми. Първият регистриран случай в България беше на 8 март и до средата или края на месец май епидемията в страната трябва да отшуми. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 21.03.20 в 12:50

17 % страдат от сънна апнея

17 процента от мъжете и 9 на 100 от жените до 50-годишна възраст страдат от сънна апнея. А след навършване на 50 години заболеваемостта се изравнява при двата пола и честотата се покачва до 50 процента от населението над 65-годишна възраст. Това..

публикувано на 14.03.20 в 13:11
Димитъp Димитpов (вдяcно) полyчава нагpада от зам.-миниcтъpа на икономиката Лъчезар Боpиcов на наградите “Инвеститор на годината

Български стартъп разработва молекула за лечение на коронавирус

Български изследователи откриха нова лекарствена молекула, която може да лекува пациенти, заразени с опасния щам COVID-19, поразил света през последните седмици.  До научното откритие стига мултидисциплинарен екип на биотехнологичния стартъп „Микар..

публикувано на 10.03.20 в 13:38

Когато тялото се движи стресът намалява

Да се развие критично мислене, преди да се вземат решения, човек да си даде време да осмисли информацията и най-вече да извършва дейности с тялото и ръцете си. Това са основните техники и терапии за справяне с паниката, тревожността и стреса, според..

публикувано на 10.03.20 в 11:13

Рехабилитаторите настояват за по-високо заплащане

От професионалната общност на рехабилитаторите в Стара Загора настояват за увеличаване на техните възнаграждения и подкрепят протестите на медицинските сестри. В професионалната организация на местно ниво членуват 107 рехабилитатори. Това съобщи..

публикувано на 07.03.20 в 12:25

Лекуват дискова херния с подводна екстензия

Разтягането на гръбначния стълб при определени условия във водна среда може да прибере дисковата херния до степен да не притиска нервното коренче. По този начин пациентът се връща към нормалния си начин на живот. Това коментираха по време на..

публикувано на 29.02.20 в 12:28

13 нови специализанти в УМБАЛ „Киркович“

В края на месец март ще бъдат зачислени 13 нови специализанти в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора "Часът на Хипократ" директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той уточни, че за едно..

публикувано на 22.02.20 в 12:48