Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на правилата на вече създадена и много популярна по света игра, наречена "Подземия и дракони" (Dungeons and Dragons) или D&D.

Всички те са от Пловдив, там са израснали и след гимназията се пръсват по света – Англия, Шотландия, Франция, където всеки се дипломира в нещо различно – история, икономика, графичен дизайн, програмиране. Но винаги когато се съберат отново, играят с часове, дни и нощи, и създават цели светове, наситени с митични същества и герои, битки и борба между доброто и злото. Но в целия този фантазен свят им липсват българските и славянски богове и митични персонажи, героите от приказките и легендите, с които са израснали. Затова решават да добавят към играта магичния свят, населен с Баба Яга, Таласъма, Самодивата, Триглавия Змей, Кашчей Безсмъртни...

Преди 2 години петима от тях се събират и заживяват в една жълта къща в Лондон, за да могат заедно да се заемат с написването на сетингите. Създават компания, която наричат на къщата, в която всичко се върти на бързи обороти - „Жълтата лудница“, "Yellow Madhouse". В основата стоят петимата автори: Мартин Христов, Христо Христов, Стоил Тодоров, Лукас Илиев и Николай Салутски всеки от тях и с допълнителна роля според уменията си по осъществяването на тази мечта. Но в целия проекг участват още много съмишленици.  

Създадената от тях книга - игра е базирана е на реални места, като град Ардино в Родопите(България) и Дяволския мост.

На 1 септември тази година те обявяват началото на кампанията си в Kickstarter - платформа, в която поддръжници и хора, които имат интерес събират средства, за да се реализира даден продукт. Поставят си цел да съберат 1000( хиляда) лири стерлинги и достигат сумата за 10 минути, а до момента са събрали 15 хиляди британски паунда. 

Преди няколко дни Ина Николова посети Жълтата къща в Лондон и разговаря с трима от авторите на „Дяволския мост“ – Лукас Илиев, и братята Христо и Мартин Христови, за да ги разпита за цялата история около създаването на играта, да се потопи в атмосферата там и да ги остави да разкажат. 

Ето и уебсайта на "Жълтата лудница", където можете да видите много повече снимки, както и да научите още за авторите: https://yellowmadhouse.com/
Ето и трейлъра към играта:

Галерия

Още от категорията

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви , направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27

Антони Пейчев: В днешния свят човек трябва да може да се променя

Антони Пейчев е на 32 години. Роден в Стара Загора, завършва Езиковата гимназия „Ромен Ролан“, а после заминава да следва в Англия. Завършва право в Университета на Кент в Кентърбъри, получава и магистърска степен по право и бизнес в Лондон. В..

публикувано на 13.07.20 в 16:50