Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на правилата на вече създадена и много популярна по света игра, наречена "Подземия и дракони" (Dungeons and Dragons) или D&D.

Всички те са от Пловдив, там са израснали и след гимназията се пръсват по света – Англия, Шотландия, Франция, където всеки се дипломира в нещо различно – история, икономика, графичен дизайн, програмиране. Но винаги когато се съберат отново, играят с часове, дни и нощи, и създават цели светове, наситени с митични същества и герои, битки и борба между доброто и злото. Но в целия този фантазен свят им липсват българските и славянски богове и митични персонажи, героите от приказките и легендите, с които са израснали. Затова решават да добавят към играта магичния свят, населен с Баба Яга, Таласъма, Самодивата, Триглавия Змей, Кашчей Безсмъртни...

Преди 2 години петима от тях се събират и заживяват в една жълта къща в Лондон, за да могат заедно да се заемат с написването на сетингите. Създават компания, която наричат на къщата, в която всичко се върти на бързи обороти - „Жълтата лудница“, "Yellow Madhouse". В основата стоят петимата автори: Мартин Христов, Христо Христов, Стоил Тодоров, Лукас Илиев и Николай Салутски всеки от тях и с допълнителна роля според уменията си по осъществяването на тази мечта. Но в целия проекг участват още много съмишленици.  

Създадената от тях книга - игра е базирана е на реални места, като град Ардино в Родопите(България) и Дяволския мост.

На 1 септември тази година те обявяват началото на кампанията си в Kickstarter - платформа, в която поддръжници и хора, които имат интерес събират средства, за да се реализира даден продукт. Поставят си цел да съберат 1000( хиляда) лири стерлинги и достигат сумата за 10 минути, а до момента са събрали 15 хиляди британски паунда. 

Преди няколко дни Ина Николова посети Жълтата къща в Лондон и разговаря с трима от авторите на „Дяволския мост“ – Лукас Илиев, и братята Христо и Мартин Христови, за да ги разпита за цялата история около създаването на играта, да се потопи в атмосферата там и да ги остави да разкажат. 

Ето и уебсайта на "Жълтата лудница", където можете да видите много повече снимки, както и да научите още за авторите: https://yellowmadhouse.com/
Ето и трейлъра към играта:

Галерия

Още от категорията

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59

Български цигулар изсвири музика на Панчо Владигеров в дебютния си албум „Родина“, записан във Великобритания

Младият български цигулар Христо Дунев записа във Великобритания своя дебютен албум, наречен „Родина“. Компактдискът е неговата дипломна работа за завършване на Кралската консерватория в Бирмингам. В него са включени четири български пиеси от двама..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Социалната система за закрила на деца и семейства на Острова отвътре

Как работи социалната система за деца и семейства в Обединеното кралство? По тази тема разговаряме днес с Надя Йорданова, регистриран социален работник на Острова. Работата й в Лондон е свързана с  деца и семейства в Социалните служби. Надя живее..

публикувано на 08.11.20 в 13:48

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви , направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12