Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени


Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви, направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от Коронавируса. То представлява виртуален тур, който отвежда почитателите на класическата музика в Лондон, Италия и Турция. Музикантите, намиращи се в различни точки на Европа и Азия, свирят своите партии от произведения на Сен-Санс, Вивалди и Прокофиев, на пиано, цигулка, виола и виолончело, а във видеото те са събрани заедно. Освен, че показва обединяващата сила на музиката, турът разкрива и красотата на 5 магически места – Църквата и Изрисуваната зала в „Олд Роял Нейвал Колидж“, Гринуич, църквата „Сейнт Пол“ в Ковънт Гардън, Лондон; дворецът „Монтауто“ във Флоренция и Музеят на анадолската култура в Анкара.

„Първите колеги, които ме подкрепиха в идеята за видеото, бяха от България и от Санкт Петербург. Много исках да включим и тези места, но те, за съжаление, отпаднаха поради различни обстоятелства“, разказа Росица Душева, диригент и създател на оркестъра, която във видеото свири на пиано.

В звуковите файлове чуйте разговора й с Ина Николова. Росица разказва за заснемането на виртуалния тур, за това как, неочаквано, оркестърът е открил нови места, където в бъдеще да свири  и какви нови умения тя, волю-неволю, е усвоила. В разговора ще стане дума също и за това защо и как изкуството беше изтикано в най-тъмния ъгъл по време на Ковид-кризата. Как това се отразява на един от световните културни центрове, какъвто е Лондон и каква е прогнозата на Росица Душева за онова, което предстои след пандемията.Готовия проект можете да видите в YouTube, както и в профилите на Лондонския оркестър за филмова музика (London Film Music Orchestra) в социалните мрежи. 


Галерия

Още от категорията

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59

Български цигулар изсвири музика на Панчо Владигеров в дебютния си албум „Родина“, записан във Великобритания

Младият български цигулар Христо Дунев записа във Великобритания своя дебютен албум, наречен „Родина“. Компактдискът е неговата дипломна работа за завършване на Кралската консерватория в Бирмингам. В него са включени четири български пиеси от двама..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Социалната система за закрила на деца и семейства на Острова отвътре

Как работи социалната система за деца и семейства в Обединеното кралство? По тази тема разговаряме днес с Надя Йорданова, регистриран социален работник на Острова. Работата й в Лондон е свързана с  деца и семейства в Социалните служби. Надя живее..

публикувано на 08.11.20 в 13:48

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05