Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви, направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от Коронавируса. То представлява виртуален тур, който отвежда почитателите на класическата музика в Лондон, Италия и Турция. Музикантите, намиращи се в различни точки на Европа и Азия, свирят своите партии от произведения на Сен-Санс, Вивалди и Прокофиев, на пиано, цигулка, виола и виолончело, а във видеото те са събрани заедно. Освен, че показва обединяващата сила на музиката, турът разкрива и красотата на 5 магически места – Църквата и Изрисуваната зала в „Олд Роял Нейвал Колидж“, Гринуич, църквата „Сейнт Пол“ в Ковънт Гардън, Лондон; дворецът „Монтауто“ във Флоренция и Музеят на анадолската култура в Анкара.

„Първите колеги, които ме подкрепиха в идеята за видеото, бяха от България и от Санкт Петербург. Много исках да включим и тези места, но те, за съжаление, отпаднаха поради различни обстоятелства“, разказа Росица Душева, диригент и създател на оркестъра, която във видеото свири на пиано.

В звуковите файлове чуйте разговора й с Ина Николова. Росица разказва за заснемането на виртуалния тур, за това как, неочаквано, оркестърът е открил нови места, където в бъдеще да свири  и какви нови умения тя, волю-неволю, е усвоила. В разговора ще стане дума също и за това защо и как изкуството беше изтикано в най-тъмния ъгъл по време на Ковид-кризата. Как това се отразява на един от световните културни центрове, какъвто е Лондон и каква е прогнозата на Росица Душева за онова, което предстои след пандемията.Готовия проект можете да видите в YouTube, както и в профилите на Лондонския оркестър за филмова музика (London Film Music Orchestra) в социалните мрежи. 


Галерия

Още от категорията

Елисавета Дачева: Театърът пасва на всеки човек и всеки може да играе театър

Елисавета Дачева е родена в Бургас, а живее в Лондон от 15 години. Дъщеря е на заслужилия артист Цако Дачев и оперната певица Лилия Дачева, израства зад кулисите на Бургаския театър и Опера. Започва да се занимава професионално с театър обаче,  едва..

публикувано на 04.07.21 в 12:07

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от три години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго изкуство...

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28