Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви, направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от Коронавируса. То представлява виртуален тур, който отвежда почитателите на класическата музика в Лондон, Италия и Турция. Музикантите, намиращи се в различни точки на Европа и Азия, свирят своите партии от произведения на Сен-Санс, Вивалди и Прокофиев, на пиано, цигулка, виола и виолончело, а във видеото те са събрани заедно. Освен, че показва обединяващата сила на музиката, турът разкрива и красотата на 5 магически места – Църквата и Изрисуваната зала в „Олд Роял Нейвал Колидж“, Гринуич, църквата „Сейнт Пол“ в Ковънт Гардън, Лондон; дворецът „Монтауто“ във Флоренция и Музеят на анадолската култура в Анкара.

„Първите колеги, които ме подкрепиха в идеята за видеото, бяха от България и от Санкт Петербург. Много исках да включим и тези места, но те, за съжаление, отпаднаха поради различни обстоятелства“, разказа Росица Душева, диригент и създател на оркестъра, която във видеото свири на пиано.

В звуковите файлове чуйте разговора й с Ина Николова. Росица разказва за заснемането на виртуалния тур, за това как, неочаквано, оркестърът е открил нови места, където в бъдеще да свири  и какви нови умения тя, волю-неволю, е усвоила. В разговора ще стане дума също и за това защо и как изкуството беше изтикано в най-тъмния ъгъл по време на Ковид-кризата. Как това се отразява на един от световните културни центрове, какъвто е Лондон и каква е прогнозата на Росица Душева за онова, което предстои след пандемията.Готовия проект можете да видите в YouTube, както и в профилите на Лондонския оркестър за филмова музика (London Film Music Orchestra) в социалните мрежи. 


Галерия

Още от категорията

Български цигулар изсвири музика на Панчо Владигеров в дебютния си албум „Родина“, записан във Великобритания

Младият български цигулар Христо Дунев записа във Великобритания своя дебютен албум, наречен „Родина“. Компактдискът е неговата дипломна работа за завършване на Кралската консерватория в Бирмингам. В него са включени четири български пиеси от двама..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Социалната система за закрила на деца и семейства на Острова отвътре

Как работи социалната система за деца и семейства в Обединеното кралство? По тази тема разговаряме днес с Надя Йорданова, регистриран социален работник на Острова. Работата й в Лондон е свързана с  деца и семейства в Социалните служби. Надя живее..

публикувано на 08.11.20 в 13:48

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на..

публикувано на 27.09.20 в 18:28

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50