Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма „Хоризонт Европа“ подпомага с над 95 млд. евро научните изследвания и иновации в следващите 7 години

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Политическото споразумение беше подписано през декември 2020 година. Програмата стартира от април тази година. Научните изследвания и иновации заемат ключово място в цифровия и „зеления“ преход, т.н. „Зелена сделка“. В последната година иновациите са приоритетни в борбата срещу COVID-19.

Доц. д-р Евгени Евгениев, който отговаря за сектор „Наука“ в Постоянното представителство на  България към ЕС в Брюксел обясни, че България и страните членки от Източна Европа имат добри перспективи за финансиране на проекти  по програмата „Хоризонт Европа“.

До 26 януари 2021 г. от български бенефициенти са подадени 6000 апликации, от които 4800 са били допустими, подписани са 590 договора с програмата, каза още доц. Евгениев:

Най-много участници са от София – 650, Пловдив е на второ място с 58 участия, Варна с 39, има участия и от Габрово - 9 и Велико Търново – 1. Финансовият принос на програмата не е огромен, но е по-добър  в сравнение с предходната рамкова програма. До момента са усвоени с 43,4 млн. евро повече конкурсни програми. Страната ни заема 23 място по усвояване на средства от програмата и сме преди Малта, Латвия, Литва и Хърватия. Топ бенефициентите от България – СУ „Климент Охридски“ – 19 млн. евро, на второ място с привлечен ресурс от 7,7 млн. евро е Центърът по системна растителна биология биотехнологии – Пловдив, следват медицинските университети в Плевен и  Варна и т.н.

Шансовете на българските университети, научни институти и бизнеси за разработване на конкурентоспособни проекти, които да получат финансиране, са много добри, каза още доц. Евгениев.

Защото има политически критерии в програмата, които целят да увеличат участието от по-слабо развитите държави по отношение на научно-изследователска и научна дейност.

Идеята е да се запълни иновационната  пропаст между Западна и Източна Европа.  Затова поискахме да се намерят стимули за  изграждане  на колаборативни мрежи между западноевропейски и източноевропейски партньори и това реално ще се види на практика в следващите 7 години. Само за частта разширяване са заложени 4 млд. евро, т.е. там, където координатори на проектите ще бъдат учени от държави с по-слаб интензитет на научно-изследователска дейност, какъвто е случаят с България.

Тракийският университет в Стара Загора е кандидатствал за финансиране по предходната програма "Хоризонт 2020" с проекта Greenanimo, който е събрал необходимите точки, за да бъде одобрен, но средства от програмата не са стигнали до него. Заради добрата оценка обаче, проектът е получил финансиране от МОН чрез Националната програма „Европейски научни мрежи“. В него участват учени, докторанти и постдокторанти от Аграрния и Ветеринарно-медицинския факултет на ТрУ. Международните партньори по проекта са Френският национален институт по аграрни науки, храни и екология и Шотландският аграрен университет. Проф. Светлана Георгиева, ръководител на проекта увери, че след приключването му ще разработят заедно с международните си партньори нов проект и отново ще кандидатстват вече по новата програма "Хоризонт Европа - 2021-2027"

Според доц. Евгениев, основният проблем, който излиза за България, е че разполагаме с много малък брой уникални бенефициенти по предходната програма "Хоризонт 2020" – те са близо 300 организации – научни институти, университети или бизнеси. Той даде препоръки за доразвиване на националната контактна мрежа от специалисти, които да бъдат по-активно търсени за подпомагане при разработване на проекти, повече активност от бенефициентите. По-активна работа на 28-те Областни информационни центрове. Полезна е и връзката с национални и регионални офиси за научни изследвания и иновации в Брюксел за по-големите организации.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21