Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата на медиите и COVID-19

Снимка: БНР - архив

През декември 2020, Европейската Комисията прие план за действие  в подкрепа на възстановяването и преобразуването на медийния и аудио-визуалния сектор. Тези сектори, особено засегнати от предизвиканата от коронавируса криза, са от съществено значение за демокрацията, културното многообразие и цифровата автономност на Европа. Планът за действие е съсредоточен върху три области на дейност и 10 конкретни действия, за да се помогне на медийния сектор да се възстанови от кризата чрез улесняване и разширяване на достъпа до финансиране, да се трансформира чрез стимулиране на инвестициите за осъществяване на двойния цифров и екологичен преход, като същевременно се гарантира бъдещата устойчивост на сектора, и да се предоставят повече възможностина европейските граждани и дружества.
Европейският парламент одобри през месец февруари тази година Механизма за възстановяване и устойчивост, чиято цел е да помогне на държавите от ЕС да се справят с последиците от пандемията от COVID-19. Той е най-големият структурен елемент на пакета за възстановяване Next Generation EU (Инструмента на ЕС за възстановяване), който възлиза на 750 млрд. евро. По силата му във всеки национален план за възстановяване и устойчивост ще бъде предвидено минимално равнище от 20 % от разходите за цифрови технологии. За постигането на тази цел ще се вземат мерки за насърчаване на създаването и разпространението на цифрово съдържание, като например цифровите медии. Освен това планът за действие има за цел:
·1) Улесняване на достъпа до подкрепа от ЕС чрез специален инструмент за медийните дружества за намиране на всички съответни възможности за финансиране от ЕС. 
·2) Насърчаване на инвестициите в аудио-визуалната индустрия чрез нова инициатива MEDIA INVEST.
·3) Стартиране на инициатива „NEWS“ за обединяване на действия и подкрепа за сектора на информационните медии. Инициативата включва пилотен инвестиционен проект NEWS с участието на фондации и други частни партньори, достъп до заеми, подкрепяни от гаранцията InvestEU, безвъзмездни средства, както и европейски форум на информационните медии с представители на сектора. Специално внимание ще се обърне на местните медии.
По този повод изпълнителният заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“ Маргрете Вестегер заяви: " Ние сме решени да помогнем на медийния сектор да преодолее настоящите проблеми и предизвикателства, породени от кризата, и да се възползва в пълна степен от възможностите, предлагани от цифровата трансформация, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план" .
Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова посочи: " Медиите са не само икономически сектор, но и стълб на нашата демокрация. Ето защо този план е толкова важен. Той се основава на най-големите ни активи - многообразието и таланта на Европа, и е в основата на защитата на свободата на изразяване на мнение и творческата свобода. Разчитаме на държавите членки да дадат своя принос и да използват инструментите, с които разполагат, за да подкрепят сектора, като същевременно напълно зачитат неговата независимост и медийния плурализъм".

Пандемията обостря процеси, които така или иначе се случваха в медийния сектор в България и по-света и доведе до по-бързо развитие на част от негативните тенденции, смята Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

"И до преди пандемията беше много трудно човек да бъде журналист. Пандемията направи това още по-трудно. Медиите, които разчитаха на реклама, за да се издържат, загубиха и малкото, което имаха преди пандемията. Когато един ресторант е затворен за дълго време и той разчита на помощ от държавата, за да издържа персонала си, той няма как да плаща за реклама в местния вестник. Това е само един пример ".

Пандемията се отрази и по друг начин на свободата на словото, според Иван Радев. 

"От една страна пандемията доведе до това да търсят много повече информация, медиите имаха много важна роля тук, но се стигна и до пренасищане на информация - всякакви източници с вярно и не вярно съдържание".

Как се отрази ситуацията на регионалните медии? В търсенето на този отговор ни помогна изпълняващия длъжността директор на Регионалното радио Стара Загора Здравко Георгиев, който разказа, че пандемията ограничи правата на всички български граждани, независимо къде работят и какво правят. 

"Ние, медиите, не сме изключение от общия поток граждани, които така или иначе за сметка на това да бъдат здрави и да запазим живота си ограничиха някой свободи. На придвижване, знаете имаше бариери между областните градове. Отрази се като цяло и на работата ни - това, че не можем да пътуваме, това, че не можем понякога да предоставим качествен звук на нашите слушатели заради маските, това, че трудно стигаме до малките населени места, това, че и сега имаме ограничения да пътуваме и да се правим командировки в някаква степен възпрепятства свободата на медиите и свободата на това да изпълняваме своите обществени ангажименти". 

Здравко Георгиев обясни още, че никой никога не е налагал цензура в ефира на радиото под каквато и да било форма. 

В същото време обаче Иван Радев от АЕЖ разказа, че без да може да го подкрепи на този етап с доказателства, смята, че чувството за свобода на медиите не се е засилило и има няколко събития от последната година, които очаква да намерят своето отражение в годишния доклад за свободата на медиите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21