Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Улавянето на СО2 емисии – реална възможност или напразни надежди за българския въгледобив

Борбата с климатичните промени, "зелената" енергия и ограничаване на замърсяването са сред ключовите теми и политики пред ЕС в последните години. Това ще определя европейския дневен ред в следващите десетилетия. Стремежът на евро институциите към постигане на ниско-карбонова икономика, подкрепен и от общественото мнение в отделните страни членки, среща неразбиране и притеснение сред хората, свързани с производството на електроенергия от изкопаеми горива.

България е сред държавите-членки на ЕС със значителен дял на произвеждата електроенергия от въглища. На практика изгарянето на лигнитни въглища от "Маришкия басейн" осигурява над 40% от електричеството в страната. На този фон обаче европейската „Зелената сделка" поставя необходимостта от трансформация на енергетиките и икономиките на 27-те срани-членки. Разделянето с въгледобива обаче за българската държава към момента представлява крачка в неизвестното. Без заместващи мощности или договаряне на транзитни периоди страната може да се окаже в условия на недостиг на електроенергия. В последните месеци надежда за запазване на добива на въглища в „Маришкия басейн“ в средносрочен план дава нова технология, свързана с улавянето и съхранението на въглеродни емисии(СО2). Надеждите на миньори и енергетици е, че този иновативен подход ще залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, по който могат да бъдат получени 12 милиарда лева от ЕС. В тази посока предстои да бъде проучен опитът на други държави. Изпълнителният директор на една от въглищните централи в комплекса "Марица изток" - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" Иван Цанков посочи, че  е необходимо да бъде търсен вариант, при който от една страна да бъдат реализирани високите екологични цели, заложени в зеления пакт, а от друга да се съхрани този стратегически ресурс за България. "Потенциално такова решение има и това е улавянето на въглеродните емисии“, коментира Цанков.

Големият въпрос е дали улавянето на въглеродния диоксид може да се разглежда като възможност за удължаване на живота на въглищните централи по принцип, както и дали това би могло да бъде поставено и финасирано в рамките на европейската "Зелена сделка", коментира от своя страна специалистът по енергийна политика Славчо Нейков. Експертът разкри, че в рамките на т.нар. „Берлински диалог“ за енергиен преход, стартирал в началото на седмицата, в който участие вземат лидери от цял свят, включително Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, ясно е била заявена позицията, че въглищата определено нямат бъдеще в ЕС. Според Славчо Нейков улавянето на въглеродните емисии е само временна мярка и то в краткосрочен периодкоято, която обаче не може да разчита на европейско финансиране. Пред същите проблеми се изправя и ядрената енергия.

Екологичното решение в един средносрочен етап би могло да бъде употребата на природен газ. В тази посока ЕС обмисля разширяване на ролята на "синьото гориво" в енергийния преход и електропотреблението, но в дългосрочен план „Зелената сделка“ залага на водорода и възобновяемите източници.


Още от категорията

Преоткриха информационния център "Европа Директно" в Стара Загора

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове  ЕВРОПА ДИРЕКТНО,  които започват да действат от този месец в различните области на страната. Те са част от общо..

публикувано на 14.05.21 в 09:00

Стара Загора отбелязва напредък в работата по Териториалния план за справедлив преход

Само няколко месеца остават на въглищните региони, които ще бъдат засегнати от трансформациите по Зелената сделка да подготвят своите Териториални планове за справедлив преход. На база на тях те ще получат финансиране от европейския Фонд за справедлив..

публикувано на 12.05.21 в 08:45

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят..

публикувано на 28.04.21 в 09:05

Зелената сделка и синдикатите

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от..

публикувано на 21.04.21 в 08:50

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00