Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зелената сделка и синдикатите

Снимка: архив

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика.

Корина Циролд е политически съветник на Индъстри-ол-Европа - организация, в която членуват 2 000 синдиката от индустриалния сектор. По тяхна инициатива се провеждат серия от кръгли маси и диалози със синдикатите от Централна и Източна Европа. Част от тях е и дискусията със заместник-председателя на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, каза Корина Циролд: 

Основните притеснения, изразени от синдикатите, бяха как да се справим с компаниите, чиито централи са в западноевропейските страни, но решенията, които се вземат там, засягат производството и в източноевропйските страни. Как да се избавим от тази зависимост и как да създадем европейски вериги на стойностите. Спомням си, че колегата от Словакия разказа за почти несъществуващия социален диалог с правителството на държавата, и затова как някои от бившите миньори там разнасят храна в момента – това е алтернативната работа, която им е предложена. Това не може да се възприема като бъдеще.

На същото мнение са и от двата най-големи синдиката в България. Това показва и проучване на нагласите на работещите в комплекс Марица Изток край Стара Загора, правено преди две години, казва Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“:

Анкетите показаха, че по-възрастните служители, при загуба на настоящото си работно място, биха потърсили възможност в подобни браншове в страната или в чужбина, а по-младите категорично говореха за напускане на страната. Те са сигурни, че такава работа при такива условия, удовлетворение и доходи няма да получат при никаква замяна на работните места.

Конструкцията на новата енергетика, на бъдещето трябва да се изгражда бавно и внимателно, без да се събаря конструкцията на настоящата енергетика.

Ние се вслушваме в работещите и тяхното мнение и идеите за промяна трябва да тръгнат отдолу нагоре, подчерта и Огнян Атанасов национален консултант на КНСБ:

Ние не коментираме работни места, няма да допуснем намаляване на работни места, докато не разберем какво се случва. Разковничето е в новите технологии и възможността те да се развиват в страните от Централна и Източна Европа. ЕК да вземе това предвид и да направи така, че трансферът на технологии да дойде и при нас.

Работните места да бъдат запазени, доходите да бъдат повишени – това е задължителна част от прехода към нов тип икономика, казват от КНСБ. Около тази идея се обединяват и колегите им от Подкрепа, а и от много други европейски синдикални организации. Още от категорията

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят..

публикувано на 28.04.21 в 09:05

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки.  В доклада си Парламентът дава оценка на..

публикувано на 31.03.21 в 08:25

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45