Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Включете се в дискусията в социалните мрежи относно Конференцията с хаштага #Бъдещето е твое или #TheFutureIsYours.

Снимка: pixabay

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят своите виждания, идеи, опасения и очаквания за бъдещето на Европейския съюз. Така те могат пряко да участват в изграждането на една по-демократична и по-устойчива Европа, както и в своето бъдеще. Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия се ангажираха да се вслушат в мненията на европейците и да изпълнят препоръките им в рамките на областите си на компетентност.

При отварянето на платформата на 19 април тази година вицепрезидентът и заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за демокрацията и демографията Дубравка  Шуица (Dubravka ŠUICA)отбеляза, че Всички теми и идеи са добре дошли в дигиталната платформа. В новото пространство ще започнат да се обсъждат предизвикателствата пред Европа и темите, които европейските граждани считат за важни. В условията на ковид пандемията, платформата дава възможност за безопасно общуване и дискусии, обмяна на идеи и организиране на събития. И всичко това става на 24-те официални езика на ЕС. Всички предложения се превеждат незабавно, а платформата осигурява пълна прозрачност. Специално внимание се обръща на младите европейци и децата.

Съпредседателят на Изпълнителния съвет от Европейския парламент Ги  Верхофстат (Guy VERHOFSTADT) заяви, че Социалната платформа е  ядрото, двигателят на цялата конференция, а чрез гражданските панели ще се обобщят и вземат под внимание идеите и предложенията на гражданите.Той обърна внимание на начините, по които всеки европейски гражданин може да участва: по пасивен начин като  получава информация от платформата; по активен начин  - като представя становища или участват в дебат относно мненията за бъдещето на Европа; като създаде собствено събитие чрез платформата.

Никола Миладинов – съветник в Представителството на ЕК в България призова българите да вземат участие и да споделят своите предложения в платформата, която е инструмент на Конференцията за бъдещето на Европа. Платформата предполага равни възможности за всички хора да участват с идеи как да направим ЕС по добър, по ефективен и по полезен за всички.Тя ще улесни събирането на препоръките от възможно най-голям кръг граждани на ЕС.

В условията на ковид пандемията реалностите силно се промениха. Тревогите и проблемите за опазването на живота и здравето, за икономическото оцеляване на хората нараснаха. Нараснаха и очакванията към Европейския съюз за справяне със сложната ситуация и с намирането на най-правилните решения за излизане от кризата. Чрез съвместните действия за борба с коронавируса и опазване на здравето на хората, ЕС показа, че може да направи много повече с координирани общи усилия на европейските страни за справяне с проблема. Чрез платформата европейските граждани  могат да изразят своите тревоги и надежди, да обменят гледни точки, идеи и решения на проблемите, които ги вълнуват и които считат за важни за общото европейско бъдеще. Това ще предостави уникална възможност на европейските граждани да дадат своя личен принос в определянето на бъдещето на Европейския съюз.


Още от категорията

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Зелената сделка и синдикатите

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от..

публикувано на 21.04.21 в 08:50

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки.  В доклада си Парламентът дава оценка на..

публикувано на 31.03.21 в 08:25

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45