Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Включете се в дискусията в социалните мрежи относно Конференцията с хаштага #Бъдещето е твое или #TheFutureIsYours.

Снимка: pixabay

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят своите виждания, идеи, опасения и очаквания за бъдещето на Европейския съюз. Така те могат пряко да участват в изграждането на една по-демократична и по-устойчива Европа, както и в своето бъдеще. Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия се ангажираха да се вслушат в мненията на европейците и да изпълнят препоръките им в рамките на областите си на компетентност.

При отварянето на платформата на 19 април тази година вицепрезидентът и заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за демокрацията и демографията Дубравка  Шуица (Dubravka ŠUICA)отбеляза, че Всички теми и идеи са добре дошли в дигиталната платформа. В новото пространство ще започнат да се обсъждат предизвикателствата пред Европа и темите, които европейските граждани считат за важни. В условията на ковид пандемията, платформата дава възможност за безопасно общуване и дискусии, обмяна на идеи и организиране на събития. И всичко това става на 24-те официални езика на ЕС. Всички предложения се превеждат незабавно, а платформата осигурява пълна прозрачност. Специално внимание се обръща на младите европейци и децата.

Съпредседателят на Изпълнителния съвет от Европейския парламент Ги  Верхофстат (Guy VERHOFSTADT) заяви, че Социалната платформа е  ядрото, двигателят на цялата конференция, а чрез гражданските панели ще се обобщят и вземат под внимание идеите и предложенията на гражданите.Той обърна внимание на начините, по които всеки европейски гражданин може да участва: по пасивен начин като  получава информация от платформата; по активен начин  - като представя становища или участват в дебат относно мненията за бъдещето на Европа; като създаде собствено събитие чрез платформата.

Никола Миладинов – съветник в Представителството на ЕК в България призова българите да вземат участие и да споделят своите предложения в платформата, която е инструмент на Конференцията за бъдещето на Европа. Платформата предполага равни възможности за всички хора да участват с идеи как да направим ЕС по добър, по ефективен и по полезен за всички.Тя ще улесни събирането на препоръките от възможно най-голям кръг граждани на ЕС.

В условията на ковид пандемията реалностите силно се промениха. Тревогите и проблемите за опазването на живота и здравето, за икономическото оцеляване на хората нараснаха. Нараснаха и очакванията към Европейския съюз за справяне със сложната ситуация и с намирането на най-правилните решения за излизане от кризата. Чрез съвместните действия за борба с коронавируса и опазване на здравето на хората, ЕС показа, че може да направи много повече с координирани общи усилия на европейските страни за справяне с проблема. Чрез платформата европейските граждани  могат да изразят своите тревоги и надежди, да обменят гледни точки, идеи и решения на проблемите, които ги вълнуват и които считат за важни за общото европейско бъдеще. Това ще предостави уникална възможност на европейските граждани да дадат своя личен принос в определянето на бъдещето на Европейския съюз.

#РестртирайЕвропа
#НашатаЕвропа

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21