Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията ограничи трудовата мобилност в ЕС

Европейският парламент прие Резолюция относно трудовата мобилност и защита правата и интересите на работниците в ЕС.

Предвид кризата с COVID-19 и наложените здравни мерки от страните в ЕС, вниманието се насочи основно към новите реалности и затрудненията за мобилните работници, които произтичат от това.

Евродепутатът от ЕНП Радан Кънев даде пресконференция на която представи акцентите в доклада за трудовата мобилност в ЕС и зачитането на правата на мобилните работници.

Той обърна внимание на факта, че в условията на пандемия са били нарушени не само правото на свободно движение на работниците, но и социални, лични и човешки права, а животът на мобилните работници е бил изложен на висок риск.

Резолюцията за трудовата мобилност засяга и въпроси като необходимостта от преразглеждане на карантинните изисквания за работниците в стратегически производствени вериги за доставки; ролята на Европейския орган по труда в защита на правата на мобилните работници. Подчертава се и нуждата от още по-добра координация между социалните системи на страните членки по отношение на трудовата мобилност, включително чрез създаването на цифров европейски социалноосигурителен номер.

В репортажа е засегнат и въпроса за завръщането на голям брой работещи и останали без работа лица в страни от ЕС в България след първата вълна на  COVID-19 и намаляващият брой на българите, които успяват за започнат работа в ЕС заради антиковид мерките и труден достъп заради здравните изисквания наложени от страните – членки на ЕС.

Жулиета Върлякова, началник отдел „Посреднически услуги“ в Бюрото по труда Стара Загора съобщи, че от март 2020 до края на юни 2021 г. близо 500 души са се върнали, като по-масово е било завръщането на хората от региона на Стара Загора през 2020 година. От началото на тази година до края на юни завърналите се са 157 души, а 57 лица са декларирали и заминали на работа в страни от ЕС.

Пандемията промени  условията за работа и живот в целия Европейски съюз. Полина Йорданова работи в университет в Хелзинки, Финландия, където тя и колегите ѝ са били помолени да не напускат страната, защото може да имат проблеми при завръщането си заради здравните изисквания.

За тези, които в пандемичната обстановка потърсиха възможности за работа в ЕС се оказа значително по-трудно не само да намерят работа, но и да се придвижат до страните, в които имаше шанс за започнат. Заради противоепидемичните мерки и изисквания на различните страни, авиокомпания отказва да качи на борда Симеон Нанев, който трябва да се яви на интервю за започване на работа. Това се случва и с много други българи, тръгнали да работят в Европа.

В доклада, представен от евродепутата Радан Кънев се обръща внимание, че правото на европейските граждани  да работят във всяка държава-членка, както и на  малкия бизнес да работи през граница и да предлага услугите си в ЕС, трябва да се разглежда като нещо положително и да се поощрява, а не да се използва условно за противопоставяне на Изтока и Запада с политически цели. Акцентът трябва да е в положителния ефект от свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС.Още от категорията

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35