Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕП слага край на клетките в отглеждането на животни

Европейският парламент направи поредна крачка в борбата си за по-хуманно отношение към селскостопанските животни. ЕП прие резолюция, която призовава Европейската комисия да предложи мерки за "постепенно прекратяване на използването на клетки в животновъдството в ЕС до 2027 г.".

Резолюцията е приета с 558 гласа „за“, 37 „против“ и 85 „въздържал се“.

Решението е в отговор на Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“. Тя е регистрирана през 2018 г. с 1,4 млн подписа от всички държави членки на ЕС. „Край на клетките“ е първата валидна европейска гражданска инициатива за селскостопански животни, каза Петя Алтимирска, председател на Сдружение КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията). Toва е една от неправителствените организации, участвали в събирането на подписи за каузата "Край на клетките. 

Евродепутатите одобряват призива на гражданите на ЕС за постепенно прекратяване на отглеждането на животни в клетки. Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. 

Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки.

Сред приветствалите решението за забрана на клетките в животновъдството е и Паоло де Кастро, евродепутат от Италия, по думите му „настоящата резолюция е добра за животните, за селските производители. Тя също така е и посланиe от наша страна към обществеността, че продължаваме да работим за участието на гражданите в Европа“.

Според ЕП следва да се насърчават алтернативните методи на отглеждане, като към всеки животински вид се използва индивидуален подход.

Депутатите предлагат и преходен период, в който фермерите и животновъдите да бъдат „възнаградени за усилията си с преки помощи, така че да не бъде застрашена устойчивостта на производството и жизнеспособността на стопанствата.“

Европейската комисия заяви, че до 2023 г. ще представи законодателство за постепенно премахване на клетките и окончателна забрана за отглеждането на животни при такива условия до 2027 г.

От ЕК съобщиха, че фермерите ще могат да получават субсидии от ЕС, за да преминат към нови системи за отглеждане на животни. Страните от ЕС също могат да кандидатстват за средства от фонда за възстановяване от COVID-19.

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните.Още от категорията

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46