Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

Европейския корпус за солидарност и Еразъм с проект в град Шипка, който дава възможност на млади хора от различни европейски държави и Армения да се запознаят с регенеративни практики в малките населени места.

Снимка: БГНЕС

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на европейската идентичност, ще разполага с почти два пъти повече средства в периода 2021-2027 г. (над 28 млрд. евро от различни източници) в сравнение с предходните седем години (14,7 млрд. евро).

Сред основните характеристики на програмата за следващия период са приобщаване или предоставяне на по-добри възможности на хората с по-малко възможности, включително на хората с различен културен, социален и икономически произход, както и на хората, живеещи в селски и отдалечени райони.

Милан Звер, зам. председател на  Комисия по култура и образование в ЕП.

"Като постоянен докладчик се гордея, че успяхме да осигурим толкова много от нашите приоритети за периода, Парламентът се бори усилено, за да направи програмата по -приобщаваща. Хората, които преди не са имали възможност да участват поради финансови причини, увреждания и по някаква друга причина, сега ще получат финансова или друга необходима подкрепа за участие в обмена. Парламентът също се стреми да накара програмата да се стреми да използва, по -малко документи, по -удобна за потребителя ИТ система и достъп до финансиране от други фондове на ЕС."

Именно към хора от живеещи в селски и отдалечени райони е насочен и проект, наскоро реализиран в град Шипка. Тема регенеративни практики, които могат да бъдат финансирани от Европейския корпус за солидарност. Това разказа за Радио Стара Загора Михаела Цветчинска от Сдружение "Селище Зелено училище".

"Това са млади хора, които идват от различни държави и живеят в дадена държава и подпомагат вече съществуващ проект за регенериране на земята, който работи в помощ на възрастното население. Избрахме Шипка като локация, защото има много хубави заварени дадености като древна напоителна система, използваща реките на планината. Целият район на Шипка е залесен от местното население в рамките на 29 години. Връзката между тези млади хора и град Шипка за възрастните хора, които са носители на една древна традиция по отглеждане на чиста храна без пръскане и химикали, която е и разнообразна. Тези доброволци събират семена от тях, помагат в техните градини и описват техниките на отглеждането на тази храна като те самите имат и свои блог."

Участниците в проекта са 7 доброволци от села и малки планински градчета в Европа, а обучаващите са от Норвегия, Швеция и Финландия, Гърция, Португалия, Италия, Германия и дори от Армения.  Обясни още Михаела Цветчинска.

Кметство Шипка е партньор в този проект, който кметът на града Василка Панайотова го нарича "Доброволчество без граници".

"Тази млади хора накараха възрастните хора да се чувстват полезни като им разказват за своя опит. "

Още по темата, чуйте от прикачения звуков файл.
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в..

публикувано на 20.08.21 в 09:55

Вековните гори в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

Предложение за налагане на мораториум върху сечта на вековни гори до 2 години внесоха в Народното събрание природозащитни организации. Предложението е в отговор на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 година, която изисква вековните..

публикувано на 18.08.21 в 08:45

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица-изток“ стартира в Югоизточна България

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица Изток“ стартира едновременно в няколко населени места от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори на инициативата са синдикалните организации в комплекса, които търсят..

публикувано на 11.08.21 в 08:57