Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

11
Драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито каменен калдъръм можем да направим ретро снимка на отминали времена, се реновират с евросредства.

Благодарение на европейското финансиране паметниците на културата връщат блясъка и старата си славата. След реставрационно-консервационните дейности обектите стават по-популярни и посещавани от български и чужди туристи. Без европейските програми е почти немислимо общините да се справят сами, ако желаят да реновират културните забележителности на своята територия. Заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева уточнява, че с пари от Европа до този момент е реновирана и по-голяма част от културната инфраструктура на древния град. За близо 3 000 000, чрез Фонда на фондовете се реновира Лятната естрада на града, в парк "Митрополит Методий Кусев", а предстоящият голям ремонт за „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев““ ще бъде финансиран със заем от 4 000 000. Срокът за погасяване е 15 години, а максималният годишен лихвен процент за кредита е 1% на годишна база.

Три обекта в Ямбол и това са: ХГ „Жорж Папазов“, Музеят на бойната слава и Регионалният исторически музей ще бъдат обновени с евросредства по инвестиционната програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Заместник-кметът Енчо Кирязов пояснява, че строителните дейности и по трите обекта ще се извършват по едно и също време. Срокът за изпълнение на всеки е 30 месеца. На 25 октомври започва  модернизацията на ХГ „Жорж Папазов“. Сградата на бившата Синагога е паметник на културата и е адаптирана за галерия през 1979 година разказа Петко Йорданов - директор на галерията, която притежава най-богатата колекция от декоративно-приложни изкуства в страната. 

Макар и разположен на три граници Свиленград не е преставал да бъде част от голямото европейско семейство. Символът на града - старият мост над река Марица преди години бе ремонтиран с евросредства. В момента се изгражда Изложбена зала към ИМ в града. В нея ще бъде представена експозиция за копринарството в региона. По проект „Експониране на културното наследство“ се работи и за създаване на посетителски център в с. Мезек. Той се финансира с 193 000 лева безвъзмездна помощ по Програмата за развитие на селските райони.

От пресцентъра на Министерството на културата уточняват, че 43 са постъпилите проектни предложения в периода от 18-ти май до 18-ти август, през настоящата година, по първата покана по резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Общата им стойност е 30  275 629.33 лева.

 От пресслужбата на културното ведомство допълват още, че първата покана за набиране на проектни предложения по резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство, подрезултат 1.2 „Дигитално достъпни обекти на културното наследство“ заявените предложения са 22. Изпълнението им възлиза на 12  657 211.54 лева. 

Още подробности чуйте в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в..

публикувано на 20.08.21 в 09:55

Вековните гори в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

Предложение за налагане на мораториум върху сечта на вековни гори до 2 години внесоха в Народното събрание природозащитни организации. Предложението е в отговор на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 година, която изисква вековните..

публикувано на 18.08.21 в 08:45

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица-изток“ стартира в Югоизточна България

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица Изток“ стартира едновременно в няколко населени места от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори на инициативата са синдикалните организации в комплекса, които търсят..

публикувано на 11.08.21 в 08:57