Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вицепремиерът Атанас Пеканов:

България се бави с дискусията за енергийния преход

Индикативната дата за край на въгледобива у нас е между 2035 и 2040 г.

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“. Това заяви в рамките на онлайн дискусия, посветена на справедливия преход и индустриалната модернизация на България, вицепремиерът Атанас Пеканов. Кръглата маса бе организирана от Институт за устойчив преход и развитиекъм Тракийски университет – Стара Загора. В нея участваха представители на служебния кабинет, синдикати и работодатели.

В хода на дискусията Атанас Пеканов подчерта, че Европейският съюз обвързва предоставените средства по Плана за възстановяване и развитие за отделните страни с изпълнението на енергийния преход. Според вицепремиера протакането и отлагането на решенията забавя модернизацията. Вицепремиерът Пеканов очерта индикативна дата за затваряне на въгледобива у нас в края на следващото десетилетие – между 2035 и 2040 г., но подчерта, че окончателното решение за това трябва да бъде взето след широк кръг консултации от Народното събрание, а не от отделно правителство или министър. „Заетите във въгледобива и техните семейства имат право да знаят какво е бъдещето. Не може повече да отлагаме проблемите“, подчерта Пеканов.

Сред обсъжданите действия е създаването на държавно предприятие, което да се ангажира с рекултивацията на въглищните мини. От своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев подчерта, че най-важната задача в момента пред държавата е да осигури качествени и добре платени работни места на засегнатите от енергийната трансформация. Той предупреди, че липсата на действия и допълнителното забавяне могат да са доведат до превръщането на въгледобивните региони в демографска пустиня.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова отбеляза, че правителството работи за реализацията на справедлив преход.

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл. Репортаж на Десислав Тенев. 


Още от категорията

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46